2024. május 18. - Erik, Alexandra

Elszámolt az egészségügy

Csütörtökön hozta nyilvánosságra az Egészségügyi Minisztérium az elmúlt két év eredményeit bemutató dolgozatát. A Molnár Lajos, illetve az április 30-án leköszönő Horváth Ágnes miniszterségét kivonatoló, Az egészségügyi reform két éve című, majdnem húsz o
2008. április 28. hétfő 16:59 - Nagy Gergely Miklós


Ami fölépült

Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) keretében felépült négy modern rehabilitációs kórház (Harkány, Dombóvár, Mezőkövesd, Fehérgyarmat), létrehoztak hét, a XXI. századi elvárásoknak megfelelő diagnosztikai és szűrő központot (Salgótarján, Fonyód, Kaposvár, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szolnok), valamint információtechnológiai fejlesztéseket hajtottak végre három egyetemi központban (Miskolc, Pécs, Debrecen).

Az Auguszta-program keretében felépült az ország első komplex egészségügyi intézménye, amely a népegészségügyi feladatoktól a legbonyolultabb beavatkozásokig az ellátások teljes körét (prevenció, szűrés, diagnosztika, konzervatív ill. műtéti terápia, rehabilitáció, gondozás, szekunder prevenció) nyújtani tudja. Ettől a központtól 2010-re az északi régió halálozási mutatóinak 10-12 százalékos javulását várják.

Mentés igen, betegszállítás nem

Szétválasztották a mentést és a betegszállítást. Ennek az volt az oka, hogy amíg a mentés szaktudást és különleges felszereltséget igényel, a betegszállítás nem. 2007-ben új mentőállomások épültek, valamint 88 darab új mentőkocsit szereztek be, és 2 helikoptert is.

Hogy azért a beteg is mosolyogjon: étel, ital, biztonság
Az ebédnél most már kötelező, hogy a betegnek választási lehetőséget kínáljanak fel a menük között. Ezenkívül minden betegnek kötelező naponta legalább egyszer friss gyümölcsöt vagy zöldséget, illetve kisétkezés alkalmával müzliszeletet kapnia.

1 milliárdot adtak a kórházaknak, hogy fejlesszék az étkezési felszereltségüket. (mikrosütő, evőeszközök, melegen tartó edények, tálaló kocsik, tea- és kávétároló termoszok)

A kórházaknak most már kötelessége, hogy minden beteg a személyes tárgyainak őrzésére alkalmas széfet biztosítson, ettől a lopások számának csökkenését is várják.

2008-tól minden ellátó köteles a kezelés végén elszámolási nyilatkozatot adni nekünk. Ezen fel kell tüntetni az ellátásokat, illetve azt is, hogy mindez mennyibe került a társadalombiztosításnak. Ha a leírtakkal nem értünk egyet, lehetőségünk van az aláírást megtagadni.

És a 8 óra munka

A tavaly óta új törvény rendelkezik a maximális ügyeleti órák számáról, illetve a rendkívüli munkavégzés és az elrendelt egészségügyi ügyelet együttes időtartamának maximumáról. Továbbá megszabja az önként vállalt többletmunka maximális heti mértékét, a kompenzáló pihenőidőt, valamint az egészségügyi ügyelet és a készenlét díjazását.

Pozitív szemlélet ide, pozitív szemlélet oda, jól tudjuk, hogy az elmélet és a megvalósítás között szakadéknyi különbség lehet. Arról pedig, hogy mi lehet a magyar egészségügyben, mi lesz vele, kívülállóként jobb híján csak találgatni lehet.

Az április 24-én nyilvánosságra hozott "egészségügyi 20 pont":
1. 2007-ben megszűnt a társadalombiztosítás hosszú évek óta folyamatosan növekedő hiánya.

2. Beindult a jogviszonyellenőrzés: tavaly óta 700 ezerrel csökkent azon személyek száma, akinél nem tisztázott, hogy milyen jogviszony alapján jogosultak egészségügyi ellátásra.

3. A jogosult, de járulékfizetésre nem kötelezett állampolgárok (gyerekek, nyugdíjasok stb.) után az állam előre meghatározott összeget fizet a társadalombiztosításba. Ezáltal minden biztosítotthoz tartozik konkrét járulékbefizetés, így az Egészségbiztosítási Alap bevételi oldala is tervezhetővé vált.

4. 2007-ben megszűnt a gyógyszerkassza hiánya.

5. A gyógyszerpiac valamennyi szereplője – így a gyógyszergyártók, a nagykereskedők, a gyógyszertárak és az orvosok, valamint a betegek és nem utolsó sorban a költségvetés – között méltányosan osztottuk el a gyógyszerkiadások terheit. Így a gyógyszerkassza hiányának megszüntetésével járó terhek elsősorban nem a betegekre nehezednek.

6. Az új szabályok erős árversenyre kényszerítik a gyártókat. Ennek köszönhetően közel 2.500 árcsökkentést kezdeményeztek a gyógyszergyártók, mely összesen 959 terméket érintett, vagyis egy terméknek átlagosan két és félszer csökkent az ára az év során. Az árcsökkenés aránya átlagosan 23,05% volt, azonban van olyan gyógysze r, ami negyedébe kerül ma, mint egy évvel korábban.

7. 2006. végén általánosságban kijelenthető volt, hogy a hazai generikus termékek árszínvonala felülmúlja számos nyugat-európai ország generikus árszínvonalát, kiemelkedően drágán vettük a lejárt szabadalmú gyógyszereket. 2008. elejére sikerült elérni, hogy jelenleg csupán elvétve találunk olyan hatóanyagot, amihez Európában olcsóbban lehet hozzájutni.

8. Megtörtént a gyógyszer kiskereskedelem liberalizációja, ennek köszönhetően 207 új gyógyszertár létesítését engedélyezte az ÁNTSZ az országban, valamint tekintettel arra, hogy a személyi jog az új szabályozás szerint már nem gyógyszertárhoz kötött 533 gyógyszerész kapta meg a személyi jogot.

9. Jelenleg 421 készítmény forgalmazható gyógyszertáron kívül is. Gyógyszertáron kívüli gyógyszer forgalmazásra eddig 623 vállalkozás kapott engedélyt, melynek 80 százaléka vidékre kiadott engedély.

10. Felülvizsgáltuk és átalakítottuk a gyógyászati segédeszköz támogatási és befogadási rendszert.

11. Ésszerűsítettük az egészségügyi ellátórendszert, kialakítottuk az új kórház-struktúrát. 15,5 milliárd forinttal segítettük a kórházi rendszer átalakítását pályázati úton 2006-ban és 2007-ben.

12. Az átalakításnak köszönhetően 136 ezerről 146 ezer forintra emeltük az 1 súlyszámra jutó forint összeget.

13. Egynapos sebészeti pályázat keretében lehetővé tettük, hogy több helyen végezzék ezt a lakosság közeli ellátást.

14. Megvalósult az Auguszta-program.

15. Szétválasztottuk a mentést és a betegszállítást. 13 új mentőállomást, 88 új mentőautót adtunk át. Elindul a szentesi légibázis kialakítása.

16. Létrehoztuk az Egészségbiztosítási Felügyelet. A Felügyelethez az elmúlt egy évben 5000 esetben fordultak segítségért. Megvalósult 2008-ban önkéntes adatszolgáltatásra építve a kórházak minőségi mutatóinak nyilvánosságra hozatala.

17. Megreformáltuk a kórházi étkeztetést. Kétféle menü közül válogathatnak a betegek, naponta kapnak friss gyümölcsöt vagy zöldséget, duplájára emeltük az étkezésre kötelezően fordítandó pénz nagyságát.

18. Megteremtettük a várólisták nyilvánosságát.

19. A betegek elszámolási nyilatkozatot kapnak a kezelések után.

20. Az uniós követelményeknek megfelelően szabályoztuk az egészségügyi munkaidő szervezését.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását