2022. szeptember 28. - Vencel

Gyurcsány: reformok igen, megszorítások nem

Reformok igen, megszorítások nem - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton Pápán, a Veszprém megyei vállalkozók fórumán. Magyarországnak most nyugodt fejlődésre és felelős reformokra kell felkészülni - hangsúlyozta a kormányfő, megjegyezve: olyan
2008. április 12. szombat 20:05 - Hírextra

"Aki adócsökkentést akar, annak muszáj bevallania, hogy előtte egy jelentős megszorítást is akar" - fogalmazott a kormányfő, rámutatva, hogy az ország "túl van egy jelentős megszorításon".

"Aki azt javasolja az ország mai állapotában, hogy legyen egy jóléti megszorítás és ebből finanszírozzunk adócsökkentést, az nincs tisztában az ország helyzetével" - vélekedett Gyurcsány Ferenc. Szerinte a jegybankelnök által jelzett 2.500 milliárd forintos megtakarítás például több, mint amennyit összesen költünk egészségügyre és oktatásra, s ha ezt az összeget szétosztanánk minden háztartásra, akkor havonta 50 ezer forinttal kellene csökkenteni a háztartások jövedelmét.

"Ez képtelenség, ilyent nem lehet csinálni" - jelentette ki a miniszterelnök. Megjegyezte: az ország "nem egyszerűen csak gazdaság (...), s magam is azt gondolom, hogy - mint időnként az ellenzék szokta mondani - Magyarország nem részvénytársaság".

Hozzátette: "erről a pontról, ahol most vagyunk, szerintem csak kicsike lépések visznek előre". Olyan reformokra van szükség, amelyek nem járnak együtt költségvetési megszorításokkal - jegyezte meg a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc a kisebbségi kormányzást illetően a fórumon elmondta: addig van kisebbségi kormány, "amíg a parlamenti többség inkább abban érdekelt, hogy mi kormányozzunk". Mint mondta: "ma úgy látom, hogy a szocialista párton kívül sem az SZDSZ, sem az MDF nem érdekelt az előrehozott választásokban".

"Amíg ezek az érdekviszonyok nem változnak meg, addig ez fenn fog maradni, s minden más csak parlamenti technikai kérdés" - vélekedett a kormányfő.

Beszédében kitért arra is, hogy szerinte "valaki akkor kész a kormányzásra, ha meg tudja azt mondani, hogy ha kormányozna, akkor mit csinálna".

"Ahogy önök nem tudják, úgy én sem tudom, hogy az ellenzéknek mi a programja az adórendszer, a családtámogatás átalakításáról, mit csinálna a nyugdíjakkal, és folytatni lehetne a sort" - mondta a miniszterelnök. Szerinte az ellenzék programjában az oldalszámokon kívül egyetlen számot sem lehet találni.

Gyurcsány Ferenc rámutatott: az ellenzék mai támogatottsága abból származik,hogy "hat éve nemet mondott valamennyi változásra, egy erős reformellenes blokkot épített föl".

A kormányzáshoz azonban a nemek nem elegendőek - mondta a miniszterelnök, megjegyezve: addig nem nehéz népszerűnek lenni, amíg valaki csak azt mondja, "nem értek egyet ezzel, azzal, amazzal, és abban a hitben ringatja Magyarországot, hogy van egy olyan út, amely ennél sokkal könnyebb".

Nem a népszerűséggel, hanem az országgal kell foglalkozni, s ha "normálisan csináljuk a dolgunkat, akkor majd meglátjuk, mi lesz 2010-ben" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, hangsúlyozva ugyanakkor azt is, hogy "én soha nem fogok szembemenni (...), ha a párt a saját politikánk megújításában más személyt akar".

Az elmúlt egy hét vitáinak ugyanakkor az a vége, hogy a frakció, az elnökség véleménye és a szombati választmányi ülés alapján is "azt mondja a szocialista párt, hogy tessék csinálni tovább mindazt, ami a következő két év politikája" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc Pápán.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását