2024. május 3. - Tímea, Irma

A Táncművészet Világnapja

Április 29. a Táncművészet Világnapja. A Nemzetközi Színházi Intézet 1981. évi madridi közgyűlésének kezdeményezésére először 1982-ben ünnepelték meg arra emlékezve, hogy 1727-ben ezen a napon született Jean-Georges Noverre francia balett-táncos, az egyet
2008. április 27. vasárnap 14:17 - Hírextra
Noverre a "Balett Shakespeare-jeként" vált ismertté. Bár 150 balettjének egyike sem maradt ránk, a művészetre tett hatása révén kiérdemelte a "Balett nagyapja" nevet. 1754-ben készítette el első balettjét, majd 1760-ban kiadta Levelek a táncról című, forradalminak számító könyvét. Ő tette a legtöbbet azért, hogy a balett szórakozásból, puszta időtöltésből a cselekmény balettjává váljék, s ezzel lehetőség nyíljon emberi érzésekről szóló történetek megjelenítésére.

A világnap a táncművészet művelőinek megbecsülésére is ráirányítja a figyelmet, hisz ők gyerekkoruktól teljes szellemi és fizikai képességüket a tánc szolgálatába állítják, s többnyire életük derekán véget ér pályafutásuk. Hazánkban 2003-ban öt balett-táncos - Kún Zsuzsa, Orosz Adél, Pongor Ildikó, Dózsa Imre és (a tavaly elhunyt) Havas Ferenc - kapta meg A Magyar Állami Operaház mesterművésze díjat, amely birtokában havi bruttó 500 ezer forintos javadalmazásban részesül a kitüntetett. A kulturális tárca által alapított díj egy kimagasló életpálya elismerését fejezi ki: a balett-művészek közül az 50. évüket betöltött, Kossuth-díjas, örökös tagok kaphatják meg.

A táncművészet legnagyobb ünnepéhez kapcsolódóan a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége immár nyolcadik alkalommal rendez fesztivált. A Táncfórum No. 8 április 17. és 29. között két helyszínen zajlik. A Nemzeti Táncszínházban és a Művészetek Palotájában egyaránt láthatóak felnőtteknek és gyermekeknek szóló előadások a néptánc, a balett és a kortárs tánc műfajában. A hagyományokhoz híven a fesztivál keretében az április 29-i világnapi gálaműsor alkalmával adják át a szakmai szövetség életmű- és nívódíjait, az Imre Zoltán Alapítvány díját, valamint a Fülöp Viktor-ösztöndíjat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását