2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Magyar-román filmfeszt

Több mint negyven dokumentumfilmet láthat a közönség a hétfő este Csíkszeredában kezdődött film.dok magyar–román dokumentumfilm-fesztiválon. "Nézz, hogy láss!" - így fogalmazta meg a megnyitón a rendezvény mottóját a fesztivál elnöke, Beke Mihály An
2008. május 13. kedd 11:14 - Hírextra
Mint mondta, olyan időszakban, amikor a filmszakmát eluralja a kommersz, a valóság ábrázolása pedig valóságshownak nevezett műsorokban merül ki, felértékelődik a dokumentumfilm szerepe. E műfaj tükröt tart a társadalom elé, a fesztivál feladata pedig az, hogy e tükör hiteles legyen - fűzte hozzá.

A helyi társszervező, Csíkszereda önkormányzata nevében Ráduly Róbert Kálmán polgármester a közös munka eredményeiről szólt. Az idei fesztivál újdonságának nevezte, hogy csökkent az előzsűrizés után versenyben maradt alkotások száma, ezáltal nőtt a versenyprogramban bemutatandó filmek minőségi színvonala.

Beke Mihály András közölte, hogy a film.dok korábbi kiírásain díjazott filmek némelyike nemzetközi karriert futott be, a csíkszeredai dokumentumfilm-fesztivál pedig a romániai filmes rendezvények - beleértve minden filmes műfajt - rangsorában a hetedik helyet foglalja el.

A versenyfilmeket keddtől szombatig naponta 11 és 19 óra között vetítik a Csíki Játékszín termeiben kialakított moziteremben (mivel a székelyföldi kisvárosnak nincs működő moziterme). Az idén negyvennégy film indul a versenyben aktuális témák, portré, történelem, művészet, kísérlet, ismeretterjesztő, tudományos és fikció kategóriában. A benevezett filmek fele magyarországi alkotók munkája, mintegy 30 százaléka romániai magyar, 20 százaléka pedig román filmesek alkotása.

A zsűri elnöki tisztét idén is Sára Sándor rendező, operatőr látja el Vivi Dragan Vasile bukaresti operatőr, Domokos János rendező és Beke Mihály András mellett.

A szervezők számos kísérőrendezvényt is kínálnak, így hétfő este a Blues Radio Budapest koncertezett, kedden a Nincs kegyelem, szerdán az Ópium - egy elmebeteg nő naplója, csütörtökön a Csak szex és más semmi, pénteken a Pánik című nagyjátékfilmeket vetítik. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház szerdán a Svejk, csütörtökön pedig a Párizs ege alatt című produkcióit mutatja be a fesztivál közönségének.

A versenyben résztvevő alkotók közül többen hozzájárultak, hogy a fesztivál ideje alatt filmjeik a filmklik.hu oldalon is megtekinthetőek legyenek. A fesztivállal kapcsolatos információk és a fesztivál részletes programja a www.dok.ro honlapon olvashatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását