2024. április 20. - Tivadar

Bányarémek fesztiváloznak Salgótarjánban

A bányászmúlt örökségeit idézi fel szombaton és vasárnap a 2. Salgótarjáni Bányarém Fesztivál.
2010. szeptember 3. péntek 12:43 - HírExtra
Megrendezik többek között a bányászételek főzőversenyét, fellépnek a bányászzenekarok és -dalárdák, de képeznek bányamanókat és bányarémeket is tájékoztatta az egyik szervező az MTI-t pénteken.

Lakatos Katalin elmondta: Salgótarján egyedüli magyar városként csatlakozott az európai ReSOURCE projekthez, amelynek célja a bányászhagyományok fenntartása, illetve az, hogy a korábban bányatevékenységet folytató települések fejlesztésekkel használják ki a bányászmúlt örökségeit.A nógrádi megyeszékhelyen ennek keretében alakítanak ki emléktúra-útvonalat, készítik elő a turisztikai bányavasutat, kiépítik a Bánya a lábunk alatt elnevezésű városközponti bemutatóhelyet, és rendezik meg évente a Bányarém Fesztivált - tette hozzá

A Közép-Európa egyetlen földalatti bányamúzeumát magáénak tudó város bányásznaphoz kapcsolódó mókás fesztiváljának programjai minden korosztályt megszólítanak - mondta Lakatos Katalin.

Szombaton bányászati képzőművészeti kiállítást nyitnak meg a múzeumban, ahol megkezdődik a bányamanók és bányarémek képzése is. Lesz jelmezverseny is, a salgótarjáni éttermekben bányászételek szerepelnek az étlapokon.

Ezeket az ételeket vasárnap már versenyzők főzik, a második napon felvonul a mazsorettcsoport és az ifjúsági fúvószenekar, a Salgótarjáni Bányász-Kohász Dalárda és a Salgótarjáni Kohász Fúvós Zenekar mellett bányászkórusok, -zenekarok és hagyományőrző csoportok lépnek színpadra a Fő téren.

Szombat este Varga Feri és Balássy Betti, vasárnap a Groovehouse ad koncertet, az érdeklődők mindkét napon tárlatvezetéssel járhatják be a Bányamúzeumot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását