2024. április 28. - Valéria

Minden idők legnagyobb amerikai egyetemi adománya

Minden idők legnagyobb adományát nyújtotta a Harvardon végzett David Rockefeller alma materének: 100 millió dollárral (15,7 milliárd forinttal) segíti a massachusettsi - Boston melletti - felsőoktatási intézményt.
2008. április 26. szombat 08:29 - Hírextra
A 92 éves David Rockefeller az egykori John D. Rockefeller olajmágnás egyetlen életben levő unokája, a 150 leggazdagabb amerikai egyike. Vagyonát 2,7 milliárd dollárra becsülik.
Ekkora adományt egyetem még nem kapott volt diákjától. A filantróp milliárdos 70 millióval segíti a diákok utazási és külföldi tanulási lehetőségeit, 30 milliót pedig a művészeti képzés fejlesztésére adott a legrégebbi, egyben leggazdagabb amerikai egyetemnek.

David Rockefeller 1936-ban szerzett diplomát a Cambridge-i Harvardon. "A Harvard felnyitotta a szemem és kitárta elmém a világ felé" - fogalmazott az adományozó. Utalt arra, hogy az egyetem szigorú nyelvi követelményei miatt töltött egy nyarat 1933-ban Németországban, ahol személyesen tapasztalhatta meg a fasizmus baljóslatú előretörését. A közismert műgyűjtő arra is hálával emlékezik, hogy alma materében tanult először művészettörténetet.

A Harvard nemcsak az Egyesült Államok, hanem az egész világ leggazdagabb egyeteme, egy 35 milliárd dolláros alapítvány működteti. Rockefeller korábban már 40 millió dollárt adományozott a Harvardnak, a támogatás egy részéből hozták létre a Latin-amerikai Tanulmányok David Rockefeller Központját.

Drew Faust, az egyetem elnöke azt mondta, hogy az adomány a nagylelkűség nemes gesztusa a Harvard egy rendkívüli barátja részéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását