2024. március 29. - Auguszta

Nem ismerjük eléggé az infarktus tüneteit

Sok szívbeteg ember nincs tisztában az infarktus jeleivel, holott kockázatuk ötször-hétszer nagyobb, mint azoké, akiknek nem volt még problémájuk a szívükkel - közölték a héten amerikai kutatók. A tünetek között lehet hányinger, fájdalom az állkapocsb
2008. május 29. csütörtök 09:25 - Hírextra
A kórházban töltött idő rövidülése, és a külső kezelések felé való elmozdulás csökkentette a páciensek megfelelő felkészítését is.

Kathleen Dracup, a Kalifornia Egyetem munkatársa 3522 pácienst kérdezett ki kollégáival az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon, akiknek korábban volt már szívinfarktusa, vagy átestek valamiféle, szívproblémájukkal kapcsolatos beavatkozáson, például koszorúér-*tágításon.

Ezeknek az embereknek a 44 százaléka gyengén szerepelt az igaz-hamis típusú teszten, amellyel azt mérték fel a kutatók, ismerik-e a szívinfarktus tüneteit.

A legjobb válaszokat a nők, a rehabilitációs programban résztvevők, a magasabban képzettek, a fiatalabbak, és azok adták, akiket szívgyógyász szakember kezelt, nem családorvos.

A szívinfarktust elszenvedőnek jobb az esélye a túlélésre, ha a kezelése egy órán belül megkezdődik, de a páciensek többsége a tünetek jelentkezésétől számított 2-3 óra elteltével kerül csak kórházba - írják az Archives of Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerzői.

A kutatók megjegyzik, hogy azok az emberek, akiknek már volt szívinfarktusa, a felmérések szerint nem fordulnak gyorsabban segítségért, mint azok, akik első alkalommal tapasztalják a jeleket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását