2024. május 6. - Ivett, Frida

Új diagnosztikai eszközök a Kaposváron

Gyorsabb és megbízhatóbb lesz a tüdőbetegségek, a fül-, orr-, és gégészeti problémák, a keringési-, valamint emésztőszerv-rendszeri megbetegedések kivizsgálása, rövidebb az átlagos ápolási idő annak a fejlesztésnek köszönhetően, amelyet európai uniós támo
2008. április 24. csütörtök 15:49 - Hírextra
A kaposvári kórházat mindig is a megújulás igénye jellemezte, az elmúlt 10 évben közel 7 milliárd forintot költöttek korszerűsítésre - emelte ki a projekt csütörtöki záróünnepségén Kincses Gyula, egészségügyi minisztérium szakállamtitkára.

Gelencsér Attila, a fenntartó megyei önkormányzat elnöke a fejlesztés kapcsán azt hangsúlyozta: az elkövetkező öt évben 1000-1500 ember életét lehet megmenteni a mostani fejlesztéssel beszerzett eszközökkel.

Repa Imre, a kórház főigazgatója arról számolt be: már újabb fejlesztéseken gondolkodnak. Három pályázatot adtak be, összességében mintegy 16 milliárd forint értékű beruházásra, amelyhez a szükséges önrészt a fenntartó megyei önkormányzat biztosítja - tette hozzá.
Az Egészségügyi infrastruktúra fejlesztése az elmaradott régiókban" című Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program pályázaton elnyert - 30 millió forint önerővel kiegészült - támogatást a kórház szűrési és diagnosztikai eszközök beszerzésére, súlyponti tevékenységének fejlesztésére fordította.

Az összeg kisebb hányadát épület-felújításra, jelentős részét a szűrési és diagnosztikai műszerpark cseréjére és bővítésre használták fel. Csaknem tízmillió forintot költenek arra, hogy a kórház egy-egy épületében kialakítsanak egy endoszkópiás és egy röntgenvizsgálót, 369 millió forintért pedig 28 - szájüregi, légúti, fül-orr-gégészeti, tüdő-, valamint gasztroenterológiai daganatos betegségek szűrésére, illetve diagnosztizálására használatos - műszert vásárolnak.
Mindez több és jobb minőségű szűréseket tesz lehetővé, ami nagyban hozzájárulhat a megelőzéshez, illetve a korai stádiumban kimutatható betegségek gyógyításához - hangsúlyozta Repa Imre főigazgató.

Az új műszerpark segítségével elindulhatnak a megelőzési programok, jelentősen javulnak az orvosi és ápolási munka feltételei, javul a betegellátás színvonala.
A szűrési és diagnosztikai tevékenység javítása Somogyban különösen is fontos, a régióban ugyanis itt a leggyakoribb a légzőszervi tumoros betegségekből adódó halálozás, de az emésztő- és a keringési rendszer megbetegedéseiben elhunytak számát tekintve is meglehetősen rosszak a statisztikai mutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását