2024. április 19. - Emma

Millenniumi díjak a szellemi tulajdon világnapján

A Fotóművészet című folyóirat, az InnoTears Kft., a Kieselbach Galéria és Aukciós Ház, valamint a Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet érdemelte ki a Magyar Szabadalmi Hivatal ez évi Millenniumi Díját.
2008. április 24. csütörtök 17:35 - Hírextra
Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint az elismeréseket Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke péntek este adja át Budapesten.

A méltatás szerint a Fotóművészet, a több mint ötven évfolyamával büszkélkedő fotókritikai, elméleti és fotótörténeti folyóirat avatott, hiteles forrása és ösztönzője a fotográfiatörténeti és elméleti kutatásoknak.

A közlemény szerint az Inno Tears Kft., a lézeres szemműtétekhez kifejlesztett szemcseppekkel illetve eljárásokkal érdemelte ki az elismerést. A Kieselbach Galéria és Aukciós Házat, amely az utóbbi évtizedben meghatározó szereplője a hazai műkereskedelemnek, a magyar művészet kvalitásának megfelelő elismertségéért folytatott elkötelezett küzdelméért díjazták
"A Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet, amely száz évvel ezelőtt jött létre névadója világraszóló felfedezése, az Eötvös-inga gyakorlati hasznosítására a világ első alkalmazott geofizikai intézeteként, mindvégig magas színvonalon szolgálta a nemzet gazdaságának javát" - áll a Magyar Szabadalmi Hivatal indoklásában.

Az ENSZ szakosított intézménye, a genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának, eredményeik védelmének szentelt világnappá nyilvánítja.

A dokumentum szerint a Magyar Szabadalmi Hivatal a világ iparjogvédelmi és szerzői jogi intézményeihez hasonlóan változatos programokkal, rendezvényekkel, akciókkal és kezdeményezésekkel igyekszik "az alkotóerőt reflektorfénybe állítani".

A 2000-ben alapított Millenniumi Díjával a kezdetektől fogva célul tűzte ki "az ars és a techné összekapcsolását a magyar művészeti és technológiai kultúra örökségének ápolásában, közvetítésében és védelmében jeleskedő intézmények előtti tisztelgéssel" - áll a közleményben.
A korábbi évek díjazottjai között megtalálható a Budai Fonó Zeneház, a Szépművészeti Múzeum, a Színház és Filmművészeti Egyetem, a Vince Kiadó, a Magyar Elektrotechnikai Múzeum, az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete, Szegedi Biológiai Központja és Szilárdtest-fizikai és Optikai Kutatóintézete, a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt., a Neumann János Számítógép-tudományi Intézet, az Országos Széchenyi Könyvtár, az Artisjus szerzői jogvédő iroda, a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását