2024. május 2. - Zsigmond

Hirtelen nőtt a magyar gyermekszegénység

Gyermekszegénység mindig is volt, csak az elmúlt másfél-két évtizedben hirtelen erősen megnőtt, és világossá vált, amennyiben nem történik semmi, akkor tovább súlyosbodik az a helyzet, hogy 100 ezer gyermekből évi 20 ezer tartósan elvész a gazdaság és tár
2008. április 24. csütörtök 16:30 - Hírextra
Legyen politikai akarat, a központi és uniós pénzekből a lehetőség szerint még több jusson a gyermekszegénység felszámolására, mérséklésére, segítsen a civiltársadalom - fogalmazott a szociológus.

Elmondta: a szegény családok 95-98 százalékában első a gyerek, a kevésből is a gyerek kap elsőként, a gyereknek veszik meg elsőként a gyógyszert, a "szegény családok túlnyomó többségében a gyerekek az elsők".

Tévesek az ennek ellenkezőjéről szóló hírek - jegyezte meg a szociológus professzor.
Ferge Zsuzsa emlékeztetett arra, hogy Országgyűlés egy évvel ezelőtt elfogadta a "Legyen jobb a gyerekeknek!" stratégiai tervet, akkor 25 évre elkötelezte magát a gyermekszegénység elleni küzdelemre.

"Ekkor azt hittük, sínen vagyunk, azóta kiderült, hogy ez nem ilyen egyszerű, az erőtérben lévő kérdések sorjáznak", és ez a sorskérdés hol előtérben van, hol hátrébb sorolódik, ám nincs abban a helyzetben, hogy komoly, nagy lépéseket lehessen tenni - vélekedett.

A statisztikai adatok szerint egyébként az egygyermekes háztartásoknál a szegénység aránya 29 százalék, a kétgyermekeseknél 34 százalék, a három vagy több gyermekeseknél viszont már 60 százalék.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a magyar családok legalább harmada létminimum alatt él, a gyermekek több mint harmada olyan családban nő fel, ahol nincs aktív kereső.
A lillafüredi kétnapos rendezvényen kutatók, közigazgatási szakemberek, a gyermekekkel közvetlenül foglalkozó pedagógusok, szociális munkások és más szakemberek részvételével tekintik át, miként lehet pontosabban meghatározni a megoldandó feladatokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását