2024. április 30. - Katalin, Kitti

Szabadulna az iskoláktól Komárom-Esztergom megye

A tatai Eötvös Gimnázium mellett a komáromi Széchenyi szakközépiskolát is más kézbe adná át Komárom-Esztergom megye. A közgyűlés fideszes elnöke egyházi fenntartókat nevezett meg, de az MSZP-SZDSZ-es ellenzék javaslatára kibővítették a lehetséges üzemelte
2008. április 24. csütörtök 16:32 - Hírextra
Az első elképzelés szerint a 800 fős tatai Eötvös Gimnáziumot szeptembertől a szeged-csanádi katolikus püspökség fenntartásába adnák, a 300 fős komáromi Széchenyi István Közgazdasági-Informatikai Szakközépiskola átvételéről pedig a tatai református egyházmegyével kezdődtek tárgyalások.

Völner Pál (Fidesz), a közgyűlés elnöke előterjesztésében pénzhiánnyal indokolta a két iskola átadását. Rámutatott arra, hogy a tatai gimnáziumnak tavaly hitelből 204 milliós forintos támogatást adott a megye, miközben 1 milliárdos adóssággal zárta az évet. Az idén a gimnázium működésére 73 milliót tudnak biztosítani.

Közlése szerint az egyháznak való átadás, és az ezzel járó kiegészítő normatíva megoldást jelenhet az intézmények jelenlegi nagyságának megőrzésére, ellenkező esetben a rendelkezésre álló forrásokhoz kell szabni az iskolák méretét.

Tatán eddig 9700-an írták alá, hogy nem értenek egyet az egyházi fenntartásba vétellel. Michl József, fideszes polgármester az MTI-nek elmondta, a város önkormányzata több változatot dolgozott ki a gimnázium átvételére, ezek között kistérségi társulási forma is szerepel. Ha a városnak önállóan kellene finanszíroznia a gimnáziumot, a költségvetése nem bírná el a 800 fős intézményt, a létszámot 600 főben határoznák meg - tette hozzá a polgármester.

Komáromban a Fidesz-frakció rendkívüli ülésnap összehívását kezdeményezte. Molnár Attila frakcióvezető tájékoztatása szerint indítványozzák, hogy a városban található összes, szám szerint öt intézményt vegyék vissza a megyétől.

Zatykó János (MSZP), Komárom polgármestere az összes intézmény visszavételét nem tartja célszerűnek. Elképzelése szerint a Széchenyi szakközépiskola és a Jókai Gimnázium városi kezelésbe vételéről érdemes tárgyalni, a többi, szakképzést folytató intézmény pedig a megye kezelésében maradna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását