2024. április 28. - Valéria

Az Alkotmánybirósághoz fordul a TASZ

Az Alkotmánybíróságtól kéri a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egy 1986-os miniszteri rendelet megsemmisítését, amely alapján az utóbbi időben álláspontjuk szerint számos, közérdeklődésre számot tartó nyilvános tárgyaláson korlátozták a bírósági tudósí
2008. április 24. csütörtök 13:55 - Hírextra
Mint a szervezetnek az MTI-hez eljuttatott közleményében olvasható, csütörtökön az Alkotmánybíróságon támadták meg az igazságügyi tájékoztatásról szóló 10/1986. IM-BM együttes rendeletet. A dokumentumban azt írják: előfordul, hogy az egyébként törvény szerint nyilvános tárgyalásokon a bírák megakadályozzák, hogy az újságírók vagy dokumentumfilmesek a munkájukat végezzék.

A TASZ álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy húsz évvel a rendszerváltás után a nyilvános tárgyaláshoz és a közérdekű adatok nyilvánosságához fűződő alapjogok, valamint a sajtószabadság érvényesülését közvetlenül meghatározó normák nem törvényi szinten, hanem egy alsóbb szintű, miniszteri rendeletben vannak rendezve.

Mint írják, ráadásul az igazságügyi tájékoztatásról szóló rendelet több ponton ellentétes a polgári perrendtartásról, a büntetőeljárásról szóló törvények, valamint az adatvédelmi törvény rendelkezéseivel, továbbá indokolatlanul és aránytalanul korlátozza a sajtószerveket a bírósági tárgyalásokról való tudósításban, hang- és képanyagok készítésében.

A TASZ szeretné, ha a jövőben megalázó procedúrák nélkül tájékoztathatnák a médiamunkások a nyilvánosságot a közérdeklődésre számot tartó - egyébként nyilvános - bírósági eljárásokról.
A szervezet meggyőződése szerint, "egy demokratikus jogállamban valamennyi közhatalmi ágnak, így a bíróságoknak is a társadalmi nyilvánosság kontrollja mellett kell kifejteniük tevékenységüket".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását