2024. április 24. - György

A Sissi-pálma dinasztiát alapít

Névadója nem királyi fenség ugyan, de elég sokat lubickolt Ausztriában. Bécsben, a schönbrunni pálmaházban ünnepélyes külsőségek között ültették el a héten a Mirna-pálmát, a februárban kivágott Sissi-pálma mintegy ötvenesztendős ivadékát, amelyet Mirna Ju
2008. április 24. csütörtök 19:28 - Hírextra
Ez a nem akármilyen fa lép örökébe a 170 évvel ezelőtt Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné tiszteletére ültetett pálmafának, amelyet februárban kivágtak, mert 25 méter magasra nőtt és már veszélyeztette a pálmaház üvegtetejét.

Az ünnepségen Josef Pröll környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszter emlékezetett rá, hogy Sissi nem Ausztriában (hanem Bajorországban) született, akárcsak a horvát származású Jukic, aki egész sor arany-, ezüst- és bronzérmet szerzett Ausztriának úszóversenyeken.

Az ötvenéves és egytonna súlyú Mirna-pálmát, amely az eredeti Sissi-pálma egyik levágott hajtásából nőtt ki, az acélból és üvegből épített schönbrunni pálmaház középső csarnokában helyezték el, ahol legkevesebb ötven évig maradhat, amíg azután éppen úgy ki nem vágják, mint az anyanövényt.
A kivágott 170 éves kínai legyezőpálma öt darabját az interneten elárverezték és a befolyt 560 eurót utánpótlásképzésére fordítják. A maradványokat egy cégnek adták tovább, amely emléktárgyként árusítja a feldarabolt Sissi-pálmát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását