2024. április 26. - Ervin

Haitiről indult az AIDS-járvány?

A HIV-vírus Haitiről terjedt át a nyugati világ országaira - állítja egy hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmány. Az Arizona Állami Egyetem kutatói szerint, haiti vendégmunkások vitték a vírust Kongóból hazájukba, majd onnan a 60-as évek végén, bevándorlók
2007. október 30. kedd 15:06 - Hírextra
A kutatók megvizsgáltak néhány, korai AIDS-fertőzöttől megőrzött mintát, majd összevetették a vírus DNS szerkezetét a világ más tájain található AIDS variációkkal. Az eltérések alapján a tudósok következtetni tudnak arra, hogy a különböző AIDS típusok, milyen sorrendben és hogyan alakultak ki.

A vizsgálat a következőket állapította meg: az AIDS mintegy 80 éve bukkant fel Afrika középső részén, majmoktól kapta el az ember. Az 1960-as évek elején Kongóban haiti vendégmunkások fertőződtek meg, akik magukkal vitték a vírust hazájukba.

Haitiről 1969 környékén, tehát 20 évvel az első regisztrált amerikai eset előtt érkezett az AIDS az Egyesült Államokba, majd onnan Európába, Ázsiába és végül Ausztráliába.

A eredményket az is igazolja, hogy az AIDS terjedésének korai szakaszában, az amerikában élő haiti származásúak között 27-szer nagyobb volt a fertőzöttek aránya, mint a többi kisebbségben.

A kutatók azt remélik, hogy a most nyilvánosságra hozott eredmények segítségével megtalálják az HIV-vírus ellenszerét.

Az AIDS egy angol betűszó, az "Acquired Immune Deficiency Syndrome"rövidítése, amelynek jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes. Az AIDS betegséget a HIV nevű vírus okozza, azzal, hogy megtámadja a szervezet immunrendszerének sejtjeit, ezzel a beteg elveszíti védekezőképességét a kórokozókkal szemben.

Az AIDS nem gyógyítható, de gyógyszeres kezeléssel már lassítható a beteg leépülése. Bár a HIV vírus nem terjed levegőben, vagy érintéssel, a fertőzöttek társadalmi kitaszítottként élnek a világ számos országában. A gumióvszer használata szinte tökéletes védelmet nyújt a betegséggel szemben.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását