2024. május 6. - Ivett, Frida

Fodor Gábor fát klímaerdőt telepít

Klímaerdőt ültettek a Borsod megyei Tardon, a Csemeték Napja elnevezésű program keretében telepített 97 600 facsemete a tavalyi évben született gyermekek számát jelképezi. Az új klímaerdő utolsó fáit csütörtökön ültette el Fodor Gábor környezetvédelmi min
2008. április 24. csütörtök 19:21 - Hírextra
Az első Csemeték Napja programot a miniszter kezdeményezésére rendezték meg. agyarországon az elmúlt évtizedekben nem volt ekkora mértékű fatelepítés, pedig köztudott, hogy a fák biztosítják a jó levegőt, és lekötik a környezetben lévő káros anyagokat - mondta Fodor Gábor. Hozzátette, hogy az akciót hagyományteremtő szándékkal szervezték, a tervek szerint ugyanis minden évben a megszületett gyermekek "kapnak" majd egy fát, így az ország különböző pontjain új klímaerdők jöhetnek létre, annyi facsemetével, ahány gyermek született az előző évben.

Tardon egy 10 hektáros területet ültettek be fával. Ezek elsősorban tölgyesek, de a klímaprogram részeként létrejött klímaerdő egy génbank alapját is jelenti, ugyanis itt kapott helyet 60, a klímaváltozás által fenyegetett őshonos magyar alma- és körtefajta is mintegy 180 csemetével - ismertette a miniszter.

A változatos megjelenésű, zamatú, színű, érési idejű és ellenálló képességű fajták mára kiszorultak a termesztésből, pedig a klímaváltozás negatív hatásai miatt a fajok változatossága egyre fontosabbá válik - mutatott rá Fodor Gábor.

A tárca a tervek szerint nyáron, pályázaton választja majd ki a következő évi Csemeték Napja fatelepítéseinek helyszíneit. A programra azok a települések jelentkezhetnek, ahol legalább egy hektáros szabad, beültethető terület található.

A minisztérium tájékoztatása szerint 2009-ben legfeljebb tíz nyertes település között oszlik meg a faültetés. A területet a települések ajánlják fel, a fákat, a pénzügyi és szakmai hátteret pedig a tárca biztosítja. Az elkövetkező évek során ennek keretében több százezer fát ültethetnek majd el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását