2024. április 24. - György

Részletek a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról

Csütörtökön nyitja meg kapuit a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek négy napja alatt mintegy 600 magyar és külföldi kiadó összesen 50 ezer kötetével ismerkedhetnek meg a látogatók; a fesztivál díszvendég országa idén Kína, az esemény vendége
2008. április 23. szerda 15:30 - Hírextra

A könyvfesztivál ötlete már 1990-ben felvetődött, a megrendezésről szóló együttműködési megállapodást 1993 szeptemberében írta alá a Frankfurti Könyvkiállítás és Könyvvásár Igazgatósága, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). A találkozó rangos üzletkötési és szellemi fórumot biztosít a szakmának, magyar és külföldi könyvkiadóknak és könyvkereskedőknek, de nyitott a "civilek" előtt is. A látogatottság évek óta magas, az 50-60 ezer látogató csaknem 50 ezer kötet, köztük több száz újdonság közül válogathat.

A Budapest Kongresszusi Központot, amely 1994 óta adott helyet a fesztiválnak, a nagy érdeklődés miatt "kinőtték", az új helyszín a Millenáris Park lesz. A kiállítást hagyományosan a könyv és a szerzői jogok április 23-i világnapjához (Shakespeare és Cervantes halálának napjához) időzítik.

A programok között több száz felolvasás, dedikálás, könyvbemutató, beszélgetés, kiállítás, színházi bemutató és filmvetítés szerepel. Évek óta itt ismertetik az olvasási és könyvvásárlási szokásokat felmérő kutatások eredményeit, konferenciát tartanak a könyvpiac alakulásáról, s külön szakmai fórumot szerveznek a könyvtárosok számára.

Az idén csaknem 30 országból félezer vendéget várnak, s első arab résztvevőként Egyiptom is jelen lesz. Nyolcadik alkalommal rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, ahol csaknem húsz ország képviselteti magát, az eddig bemutatkozott mintegy száz elsőkötetes közül nem is egy azóta Európa-szerte ismert és elismert író. A jubiláló alkotók tiszteletére születésnapi irodalmi szalont rendeznek, s a Millenárison egy-egy termet a magyar irodalom, könyvkiadás és nyomdászat közelmúltban elhunyt kiemelkedő alakjairól neveznek el. Az idén első alkalommal külön helyszínen találkozhatnak az érdeklődők a képregényekkel: a műfaj kedvelőit a Képregényszigetre várják a szervezők.

A díszvendéget megillető Budapest Nagydíjat az idén Bret Easton Ellis amerikai író kapja, átadják az Év Kiadója és az Év Könyvkereskedője elismerést. Díjazzák a legjobb könyvet, s a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának magyar egyesülete megválasztja az év gyermekkönyvét, a látogatók pedig a Szép Magyar Könyv verseny közönségdíjára szavazhatnak.

Az elmúlt években a fesztiválon díszvendég-országként mutatkozott be Csehország, Franciaország, Kanada, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország és Spanyolország, az idén a kínai irodalom kerül a középpontba. A könyvfesztivál eddigi díszvendégei, illetve az 1995-ben alapított Budapest Nagydíjjal kitüntetett írói, költői: 1995 - Ernst Jandl osztrák költő, 1996 - Ephraim Kishon (Kishont Ferenc) magyar származású izraeli író, 1997 - Kertész Imre Nobel-díjas magyar író, 1998 - Salman Rushdie indiai származású angol író, 1999 - Viktor Jerofejev orosz író, 2000 - Slawomir Mrozek lengyel író, 2001 - Robert Merle francia író, 2002 - Lawrence Norfolk angol író, 2003 - Mario Vargas Llosa perui író, 2004 - Günter Grass Nobel-díjas német író, 2005 - Paulo Coelho brazil író, 2006 - Jorge Semprún spanyol író, 2007 - Umberto Eco olasz író.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását