2024. április 26. - Ervin

Fantasztikus! Ősi piramis a város központjában

Nyolcszáz éves azték piramis romjaira bukkantak a régészek a mexikói főváros szívében. A lelet rávilágított, hogy a város legalább száz évvel régebbi, mint azt korábban hitték.
2007. december 28. péntek 18:34 - Hírextra

A nagyjából 11 méter magas piramist a Tlatelolco negyed közelében tárták fel, amely egykor az azték birodalom legfontosabb politikai és vallási központja volt.

A környék első piramisromját 15 évvel ezelőtt fedezték fel, ennek korából pedig arra következtettek, hogy a várost 1325-ben alapították, ugyanabban az évben, amikor a közeli Tenochtitlánt, a birodalom fővárosát, amelyet végül a spanyol konkvisztádorok romboltak le 1521-ben.

Az újonnan megtalált rom azonban nagyjából 1100-1200 között keletkezhetett, azaz az azték kultúra korábban vert gyökeret a mai Mexikó középső részében, mint az korábban feltételezték.
"Ennek legrégibb piramisnak megtaláltuk a lépcsőit. Az azték történelmet pedig újra kell írnunk" - közölte Patricia Ledesma régész.

Tlatelolcót minden évben turisták tömegei keresik fel prekolumbián emlékei miatt, de számosan emlékeznek itt meg az 1968-ban, a mexikói olimpia előtt néhány nappal a rendőrök és a baloldali diákok között lezajlott véres összecsapásról is.

Ledesma és Salvador Guilliém, a kutatócsoport vezetője szerint a kutatás folytatásával jövőre már többet tudhatunk a lelet koráról és formájáról.

A régészek ugyanott rábukkantak még egy szoborra, amely vélhetően Tlaloc esőistent vagy Tezcatlipocát, az ég és föld urát ábrázolja. szintén felszínre került öt koponya és néhány szoba a piramis közelében. Ezek a leletek vélhetően 1431-ből származnak.

A mexikói főváros rendkívül gazdag a spanyol hódítás előtti korokból származó emlékekben. Augusztusban a rosszhírű Iztapalapa kerületben bukkantak rá Tenochtitlán minden bizonnyal legnagyobb piramisára.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását