2024. április 29. - Péter

Megint csak értekeznek

Kétnapos szimpóziumot szervez a Cigányság útkeresése címmel a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium, a tanácskozáson többi között a cigányság társadalmi felemelkedésének lehetőségeiről lesz szó, javarészt roma származású előadók részvételével - tájékoztatta
2008. április 23. szerda 15:00 - Hírextra
Elmondása szerint a szimpóziumnak, amelynek védnöke Járóka Lívia, az Európai Parlament képviselője és Kállai Ernő kisebbségi ombudsman, az a legfontosabb üzenete, hogy alakuljon ki tényleges párbeszéd Magyarország legnagyobb kisebbsége és a többségi társadalom között, mert "együtt kell építeni a közös jövőt".

Véleménye szerint a cigányság és a magyarság együttélése jelenleg "a térség legnagyobb problémája". Megoldásához ez a rendezvény annyiban járulhat hozzá, hogy roma előadókkal közelebb hozza az érdeklődőkhöz a cigányság kultúráját, egyebek között képzőművészetét és az autentikus cigányzenét. Megtárgyalják továbbá a romák médiában betöltött szerepét is.

Kiss Ulrich kitért arra, hogy a jezsuita kollégium 16. konferenciáján egyházi kérdésekről is szó lesz, így egy kelet-magyarországi baptista roma közösség életéről is, Dúl Géza jezsuita szerzetes pedig a romák lelkipásztorairól tart előadást.

A kollégium vezetője beszélt arról, hogy romológust is meghívtak az eseményre: Zsigó Ferenc Együtt vagy külön - integráció vagy szegregáció az oktatásban című előadásában fejti ki gondolatait. A konferencia tapasztalatait a kollégium következő fél éves kurzusán dolgozzák fel - közölte Kiss Ulrich.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását