2024. április 29. - Péter

Karcsú derék - hosszabb élet

A testsúlytól függetlenül korábban halhatnak meg szívbetegségben és rákban azok a nők, akiknek súlyfölöslege derekuk körül rakódott le. A legnagyobb derékbőségű nők rákkockázata 63 százalékkal volt nagyobb, mint derékban karcsú társaiké.
2008. április 23. szerda 18:25 - Hírextra

A Circulation orvosi szaklap áprilisi számában megjelent tanulmány megerősíti azt a már korábban is feltételezett tényt, hogy nem annyira a túlsúly léte számít kockázati tényezőnek, mint inkább az, hogy hol viseli tulajdonosa.

Az "alma típusú" embereknek nagyobb a kockázata artériáik elmeszesedésére, a magas vérnyomásra, cukorbetegségre, sőt egyes rákfajtákra is, mint a vese és vastagbél daganata.

A mostani tanulmányt a Harvard Orvosi Iskolájának és az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének kutatói végezték 44 ezer középkorú és annál idősebb nő körében 16 éven át.

A 89 centiméternél nagyobb derékbőségű nők kockázata a szívbetegségekre és a rákra nagyobb volt, mint átlagos derékméretű társaiké. A 71 centiméteresnél kisebb derékbőséggel bíró nőkhöz képest annak esélye, hogy szívbetegség vagy szélütés okozza halálukat, kétszeresnek bizonyult.

A legnagyobb derékbőségű nők rákkockázata 63 százalékkal volt nagyobb, mint derékban karcsú társaiké.

A kockázat mértéke függetlennek mutatkozott a testsúlytól, sőt a normál testsúlyú nők közül is a 89 centiméteres derékbőség fölöttieket inkább veszélyeztette a szívinfarktus és a szélütés.

Az életkor előrehaladtával is érdemes karcsúnak maradni, összegezte Cuilin Zhang, a kutatás vezetője.

A haskörnyéki zsírlerakódás rossz hatással van az anyagcserére, úgy tűnik, növeli a koleszterin szintjét, hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához, testszerte növeli a gyulladásokat, ami összefüggésben van a szívbetegségekkel és bizonyos ráktípusokkal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását