2023. november 29. - Taksony

Free cooling rendszer: miért remek választás?

Az ipari klímaberendezések kialakításán túl legalább akkora szerepük van a különféle technológiai megoldásoknak is, ha egy helyiség hűtési igényeinek a kielégítéséről van szó. Az elmúlt években igencsak megnőtt az érdeklődés a szabadhűtés alkalmazása iránt. Ez nem meglepő, miután a free cooling berendezések használatával számos előnye származhat a vállalkozásoknak: cikkünkben összeszedtük a három legfontosabbat.
2023. október 16. hétfő 13:07 - HírExtra

Energiahatékonyság

A free cooling system egyik legjobb tulajdonsága az energiahatékonysága. A szabadhűtés során a környezetben lévő levegő hőtartalmát hasznosítja, hogy csökkentse a folyadékhűtő hűtőközegének hőmérsékletét, amivel lekerül a teher a kompresszorról. Ez alacsonyabb energiafogyasztást eredményez – bizonyos esetekben akár 50%-os megtakarítás is elérhető. Ráadásul ezek az egységek széles teljesítménytartományban (megközelítőleg 80-600 kW között) elérhetők, így gyakorlatilag bármilyen folyadékhűtővel összekapcsolhatók.

Alacsony üzemeltetési költségek

Free cooling használatával jelentős költségmegtakarítást érhetünk el a hagyományosabb értelemben vett hűtési alternatívákhoz képest. Ennek egyik oka a már említett energiahatékonysága, aminek köszönhetően kevesebb pénzbe fog kerülni a berendezések mindennapos üzemeltetése.

Emellett egy rendkívül megbízható rendszerről van szó, amely kevés mechanikai alkatrészt tartalmaz, ennek köszönhetően pedig hosszú élettartammal rendelkezik. A szabadhűtéses technológiával összeépített folyadékhűtők folyamatos, egész éves rendelkezésre állást képesek biztosítani – vagyis minimálisra csökkenthető mind a berendezések állásideje, mind azok karbantartási költségei.

Alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás

A free cooling rendszerek másik nagy előnye az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás. A folyadékhűtőkhöz használt hűtőközegek egyaránt hozzájárulnak a globális felmelegedéshez és az ózonréteg károsodásához. Bár napjainkban léteznek alternatív, a környezetre kevésbé ártalmas típusok is a klímaberendezésekhez, a környezet „hideg energiáját” felhasználó szabadhűtést nem tudják túlszárnyalni, ha a környezet kíméléséről van szó. Így a szabadhűtés igazán vonzó alternatívát jelent a fenntarthatóságot és a minél kisebb szénlábnyomot előtérbe helyező vállalatok számára.

Ha fenntartható és költséghatékony hűtési megoldást keres vállalkozása számára, a Reynolds Kft.-re a tanácsadástól a hűtőberendezések értékesítésén és rendszerszintű beüzemelésén át a karbantartásig mindenbe számíthat.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását