2024. április 19. - Emma

Prevenció az egészségért

Az emlőrák kezelésének legfrissebb tudományos eredményei mellett a szűrés, a diagnózis és a prevenció aktuális kérdéseiről tanácskoztak a Nemzetközi Emlőrákkutató Munkacsoport (IBCSG) szakértői, valamint az Országos Onkológiai Intézet klinikusai Budapeste
2008. április 23. szerda 18:30 - Hírextra

A munkacsoport tudományos társelnöke, az ausztráliai Alan Coates a betegség elkerülésének egyik fontos elemeként említette a helyes életmódot. Preventív hatású lehet a korai gyermekvállalás, de még inkább a túlzott alkoholfogyasztás kerülése, továbbá a testsúlykontroll. Aminek különösen a változás kora után van jelentősége, mivel a petefészkek csökkent működésekor a szervezet számára elsősorban a zsírszövet jelenti az ösztrogénforrást.

A közegészségügy területén is szerepet vállaló ausztrál orvos a távirati irodának nyilatkozva külön kiemelte a tájékoztatás fontosságát. Az ausztrál munkacsoport működésébe bevonják a betegek képviselőit, mert ők - saját tapasztalatból - abban is segítséget tudnak adni, miként lehet felkészíteni a kezelőorvost, hogy pontosan értesse meg betegével a kezelés mibenlétét és a rá váró teendőket.

Nem elhanyagolható az a technikai részlet sem, hogy Ausztráliában audio-, vagy video felvételt készítenek az orvosi konzultációról, aminek részleteit otthon a családtagokkal sokszor át tudja ismételni az onkológiai kezelésbe vont beteg.

Az emlőrák esetében is elsősorban a betegség kialakulását kell(ene) megelőzni, ám ehhez még nem ismerjük pontosan a kiváltó okokat - mondta Hans Jörg Senn, a Svájcban alakult munkacsoport vezetője. A svájci szakember úgy véli, még nem beszélhetünk egyértelmű tudásról, bár vannak megalapozott sejtések. Ma már evidencia, hogy a belső elválasztású mirigyeknek, az endokrin rendszernek nagy lehet a szerepe. Az olyan nők esetén, akik családjában több rákos eset fordult elő, megelőzésképpen igénybe lehet venni antihormonális rákellenes gyógyszerek segítségét. E téren napjainkban is folynak vizsgálatok a nagykockázatú csoportok tagjai körében.

A megelőzés második szintjét az jelenti, ha minél korábban kezdik támadni a jelentkező betegséget. Itt van szerepe a szűrésnek, a korai diagnózisnak. A prevenció harmadik lépcsője a visszaesés megelőzése - mondta Senn.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását