2024. május 6. - Ivett, Frida

Hagyományőrzés Varsányban

Hagyományteremtő szándékkal szerveznek hagyományőrző rendezvénysorozatot a Nógrád megyei Varsányban; a programok sorában palóc ételek, színjátszás, humor, templomkerti koncertek várják az érdeklődőket.
2008. április 23. szerda 16:53 - Hírextra

A Falusi Vendéglátók Nógrád Megyei Egyesülete, valamint a Varsányi Faluszépítő, Hagyományőrző és Kulturális Egyesület azért indítja a programokat, hogy bemutathassa a sokszínű település hagyományait, gasztronómiai és kézműves kincseit - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Pintérné Kanyó Judit, a szervező egyesületek vezetője.

A rendezvények a Palóc út jegyében várják a vendégeket. A Palóc Út Egyesület célja, hogy összefogja a palóc kultúrához tartozó, palóc hagyományokat ápoló falvakat Heves és Nógrád megyében.
Pintérné Kanyó Judit négy olyan rendezvényt ismertetett, amelyet ezentúl évről évre szeretnének megrendezni.

A "Tájak, ízek, kultúrák", Nógrád megye falusi vendéglátóinak fesztiválja május 17-én várja a palóc ételek kedvelőit. A kondérokban több száz adag töltöttkáposzta, lucskoskáposzta és babgulyás készül majd, a kemencékben túróslepényt, lángost, rétest és kelt kalácsokat sütnek. A vállalkozókedvű vendégek bekapcsolódhatnak a sütésbe, az érdeklődőket elsősorban a tészták kézi dagasztásánál várják.

A színpadon hagyományőrző együttesek, néptánccsoportok, mesemondók lépnek fel, kitelepülnek a kosárfonók, fazekasok, bőrösök, hímzők, horgolók, gyöngyfűzők, csontfaragók, késesek, népviselet-készítők, tojáspatkolók és mézeskalácsosok. A vendégek lovon, lovaskocsin, vagy hintón nézhetik meg a települést, és lehetőség lesz íjászkodásra is.

Június és július első vasárnapján templomkerti koncerteken lép fel opera- és operettdallamokkal Vincze Bernadett, és hangulatos estét ígér Szabó István pánsípművész fellépése is.

Augusztus 23-án lesz a lepényfesztivál, ekkor szeretnék elkészíteni a megye legnagyobb és legfinomabb lepényét. A kalács mellett a rendezvény főszereplői az ország különböző pontjairól érkező színjátszók lesznek.

A Szent Mihály napi palóc búcsút szeptember 28-án rendezik. A délelőtti szabadtéri mise, majd a népviseletes felvonulás után humort és jókedvet kínálnak a szervezők. Ekkor beszélik ki ugyanis a fellépők a falu lakóit egész évben foglalkoztató eseményeket és várhatóan "megdicsérik" a falu első embereit is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását