2024. április 25. - Márk

"Herend új utakon" - kiállítás a MüPában

Több mint 16 ezer forma, mintegy 400 minta, közülük az elmúlt 8-10 év legmodernebb darabjai láthatók azon a herendi kiállításon, amely a hétvégén nyílt a Művészetek Palotájában.
2008. szeptember 21. vasárnap 21:01 - Hírextra
Nincs a világnak olyan szeglete, ahol a herendit nem ismerik. Igazi hungarikumról van szó, amely megőrizte kézműves, egyedi jellegét, tekintélyét.

A patinás, százéves mintájú étkészletek mellett azonban helyet adnak fiatal tervezőknek is, akik a klasszikus herenditől egészen eltérő - olykor puritán, alig díszített, inkább különleges formáikkal ható - vázákat, dísztárgyakat, kávéscsészéket, dobozokat álmodtak meg e klasszikus anyagból.

A megnyitó ünnepségen Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket - emlékeztetve a jelenlévőket a gyár múltjára és jelenére, néhány közelmúltbeli és jövőbeni kiállításukra - majd Szilágyi Tibor Kossuth-díjas színművész nyitotta meg a kiállítást.

A színművész személyes emlékekkel kezdte, felidézve a herendi porcelánhoz fűződő kapcsolatát, a gyerekkorában még meglévő családi készlettől a mai szerzeményekig, valamint a külföldön élő rokonoknak, barátoknak ajándékba vásárolt darabokig.

Bár a herendi kapcsán nem elsősorban az újdonság jut az emberek eszébe, mégis, a porcelán, mint anyag, viszonylag fiatal: az európai porcelán az idén ünnepli feltalálásának 300. évfordulóját. A herendi még fiatalabb, 182 éves.

Az október 15-ig ingyenesen megtekinthető, Herend új utakon címet viselő kiállításon helyet kaptak különleges, keleties hangulatú díszvázák is - ezekből limitált széria készül - valamint Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikus művész emlékezetes szobrai és számos porcelán maszk.

Érdekességként elhoztak a kiállításra néhány alkalmi komplét is, amelyhez herendi porcelánfestők festettek selyem kiegészítőket - némelyiknél a kézelőt, másutt a kabátka plasztronját - valamint a hozzájuk színben, mintában illő ékszereket is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását