2024. április 29. - Péter

Gyermekmeghallgató helyiség Mórahalmon

A bűncselekmények áldozatává váló gyermekek számára teszi könnyebbé az őket ért trauma földolgozását az helyiség, melyet szerdán adtak át a mórahalmi rendőrőrsön - közölte Zélity László szegedi rendőrkapitány az MTI-vel.
2008. április 23. szerda 15:37 - Hírextra

A bűnmegelőzési tevékenység fontos része, hogy az áldozatok minél könnyebben és lehetőleg maradandó lelki károsodás nélkül földolgozzák az őket ért traumákat - mondta az alezredes. Hozzátette: különösen fontos ez a gyermekkorúak esetében.

Csongrád megyében Szeged után Mórahalmon is kialakított gyermekmeghallgató helyiségben főként az olyan kiskorúakat kérdezik ki, akik nemi erkölcs elleni bűncselekmény vagy rablás áldozatai lettek.

A gyermekkorú sértetteknek csak akkor kell vallomást tenniük, ha a hatóságok semmilyen más bizonyítékot nem találnak, s az ilyen meghallgatásokon minden esetben pszichológus is részt vesz - hangsúlyozta Zélity László.

A gyerekbútorokkal, játékokkal berendezett szobában igyekeznek olyan körülményeket teremteni, ahol a gyerekek feloldódnak, a meghallgatást pedig videokamerával rögzítik, hogy a kiskorúnak lehetőleg ne kelljen az eljárás során később vallomását megismételnie - tudatta a kapitány.

A szegedi rendőrkapitányság területén - ahol 220 ezren élnek - az elmúlt évben a tizenegyezer bűncselekmény között mintegy ötven olyan akadt, melynek gyermekkorú volt a sértettje. Bár ez a szám viszonylag alacsony, az ilyen bűncselekményekből "egy is sok" - fogalmazott Zélity László.

Az alezredes szerint nemcsak a rendőrségnek, hanem az egész társadalomnak is mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a gyerekek ne váljanak bűncselekmények áldozatává.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását