2024. április 29. - Péter

Színes képek a nácik Párizsról

A német megszállás idején készült, különleges, színes fotókból álló kiállítás heves vitákat váltott ki a francia fővárosban, mivel egyesek szerint túlságosan is rózsás képet fest az elnyomott Párizsban folyó életről.
2008. április 22. kedd 12:02 - Hírextra
Christophe Girard párizsi polgármester-helyettes egyenesen bezáratná André Zucca fényképeinek tárlatát, hacsak a szervezők a kiegyensúlyozottság érdekében nem mutatják be a II. világháborús főváros mindennapjainak kevésbé napos oldalát is.

"Hányingerem van attól, hogy nincsen elég világosan elmagyarázva: ez náci propaganda... Jelenlegi állapotában a kiállítás történelmi revízió" - mondta Girard a Reuters hírügynökségnek.
A Párizsiak a megszállás idején című, 270 színes fotográfiából álló tárlat valóban nagyobb hangsúllyal mutatja be az örömöt, mint a vasalt csizmák csattogását - ez a helyettes polgármester szerint pedig egyáltalán nem helyénvaló egy olyan városban, amelynek kollektív emlékezetében még mindig fájdalmas emlék a német megszállás.

"Azt tervezzük, hogy megvitatjuk a kérdést történészekkel, és ha van lehetőség változtatásra, akkor megmentjük a kiállítást. De ha nincs, akkor valóban szívesebben venném, ha bezárnák" - szögezte le Girard.

Noha tilos volt fényképezni a megszállt Párizsban, Zucca a Signal című német propagandalap megbízásából dolgozhatott a városban. Képein egy hölgy sétál az elegáns bevásárlóutcában, fiatal pár enyeleg, vidám család lóversenyen izgul - a nyugodt élet jelenetei egy megszállt városban.

Sokan úgy gondolják, hogy André Zucca kollaboráns volt, ez azonban nem vette el párizsiak tömegének a kedvét attól, hogy megtekintsék a városi könyvtárban kiállított gyűjteményt. A bejáratnál egy felirat magyarázza el, hogy a képek egy olyan háborús Párizst mutatnak be, amelyet az utóbbi 60 évben nemigen láthattak a franciák, ez pedig Zucca nácikhoz fűződő kapcsolatának gyümölcse.

A képeken gyéren tűnnek fel német katonák, de a kegyetlen valóság azért - ha ritkán is - beszivárog: zsidók sárga csillaggal a mellükön, hivatalos falragaszok azonnali kivégzéssel fenyegetik az ellenállókat és fegyvereseket.

A szervezők a történelem sötét időszakából származó értékes, noha elferdített igazságú pillanatfelvételeiből álló anyagot Zucca leszármazottaitól vásárolták.

"Számomra André Zucca nagyszerű fotográfus. Művészien fényképezte a várost és a benne élőket az 1940-t követő években, a kompozíciói kiválóak" - mondta Jean Baronet, a kiállítás kurátora a Libération című napilapnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását