2024. április 23. - Béla

Semjén nekimegy az egészségbiztosítási reformnak

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól (Ab) - mondta Semjén Zsolt, a párt elnök-frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki párt kedden jutta
2008. április 8. kedd 14:41 - Hírextra
Amit a kormánykoalíció kitalált, az ellentétes a társadalom érdekeivel és sérti az emberek egészséghez való jogát - fogalmazott Semjén Zsolt.

Emlékeztetett arra, hogy a KDNP a kezdetektől ellenezte a társadalombiztosítás üzleti alapokra helyezését és eddig is minden lehetséges eszközzel megpróbálták megakadályozni a törvény hatályba lépését.

Salamon László, a párt országgyűlési képviselője a részletekről elmondta: a beadványban eljárásjogi okból támadják a törvényt, mert szerintük az Országgyűlés alkotmánysértő eljárásban fogadta el a jogszabályt, továbbá a dokumentum nemzetközi szerződésekbe ütközik.

A képviselő kifejtette: elfogadhatatlan az eljárás, hogy "az utolsó pillanatban" került több mint száz módosító indítvány a képviselők elé, így ők nem tudták érdemben megvizsgálni azokat, továbbá ezen módosítók nem az úgynevezett koherencia zavarokat korrigálták, hanem "átformálták" a törvényt.

Salamon László kifejtette azt is, hogy az egészségbiztosítási törvény számos ponton ütközik egy 1927. évi genfi egyezménnyel, amelyet Magyarország 1928-ban ratifikált és még ma is hatályos. Az egyezmény 6. cikke szerint az egészségbiztosítást minden nyerészkedési célzat nélkül működő, vagy nem üzleti alapon működő intézményeknek kell ellátniuk - ismertette Salamon László.

Semjén Zsolt a sajtótájékoztatón kérdés kapcsán közölte: beadványukat mindenképpen eljuttatják az Ab-hez, függetlenül attól, hogy az MSZP milyen változtatásokat fog hozni a törvényben.

A szocialisták az elképzelések szerint úgy változtatnának a pénztártörvényen, hogy abból kizárnák a magántőkét, és regionális alapon működő, száz százalékban állami tulajdonú pénztárakat hoznának létre.

Az ellenzéki frakcióvezető megjegyezte: ez az "öszvér megoldás" számukra elfogadhatatlan, és tovább növelné a rendszerben a bürokráciát, amelynek költségeit az állampolgárok fogják megfizetni és a járulékokból kevesebb pénz jut majd a gyógyításra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ügyvéd
2008. április 8. 22:51
Az a szempont, hogy a törvénynek nincs társadalmi elfogadottsága, az nem alkotmányossági kérdés. Ezen az alapon akkor az összes adójogszabályt is meg lehetne semmisíttetni.
Ami az alkotmányossági oldalát illeti, erre majd még visszatérek.
Meg kell jegyeznem hogy ha és amennyiben az MSZP-nek mégiscsak sikerülne elfogadtatni a mostani elképzelését, akkor az Alkotmánybíróság meg fogja szüntetni az eljárást érdemi döntés nélkül, mivel a beadvány akkor már nem arról a jogszabályról fog szólni.
thurvj97
2008. április 8. 14:53
Inkább a falnak menjen , de fejjel. Legalább mindannyiunknak jót tenne.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását