2024. április 23. - Béla

Függőség vagy szenvedély?

Ha nem tudunk lemondani a csokiról, még nem biztos, hogy pszichológiai esetek vagyunk. Egyre szélesebb körben terjednek a társadalomban a különféle függőségek, ugyanakkor még mindig nem tudjuk, hol húzódik az a határ, ami a függőséget és a szenvedélyt vál
2008. április 22. kedd 14:12 - Hírextra
A függőség mindig együtt jár az elégedetlenség érzésével. Ezek az emberek mindig többet és többet akarnak valamiből, de amikor megkapják, már nem elégedettek. Ez az ördögi kör aztán tovább folytatódik, és görcsös ragaszkodássá fajul. Mondhatjuk azt is, hogy a vágyak irányítják az akaratot, és nem fordítva – magyarázza Keresztes Attila pszichológus.

A betegség elterjedésének legfőbb oka az önismeret hiánya, illetve zavara. Ha az ember életéből hiányzik valami, azt előbb-utóbb pótolni akarja, és ez már egészen kicsi korban is kialakulhat.

- Nagyon sokféle függőség létezik, csak a nemek közti megoszlásuk más. A vásárlási láz azonban mindkét nemet egyaránt érinti, azonban a férfiak kevésbé őszinték e tekintetben. A statisztikák szerint a nők 6, míg a férfiak 5,5 százaléka érintett valamilyen függőségben.

Függhetünk a kávétól, a számítógéptől, a tévétől és – ami a leggyakoribb – a csokitól is. Szakértőnk magyarázata szerint az első édesség tulajdonképpen az anyatej. Az édes íz így a szeretettel kapcsolódik össze sokaknál. Tehát ha az anya-gyermek kapcsolat nem megfelelő, akkor ezt a szeretethiányt sokan a csokoládéval pótolják.

Persze attól még nem vagyunk függők, hogy nem tudunk lemondani a gyönyörű táskákról, vagy nem bírunk ki egy napot sem egy-egy kocka csokoládé nélkül. A függőség mindig a lélekkel van összefüggésben, ezért a megoldást is csak magunkban kereshetjük.
Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását