2024. április 26. - Ervin

Volgába tévedt medúzák

A mediterrán vizekben honos medúzákat találtak a Volgán, a Tveri illetve Jaroszlavli területen lévő Ribinszki víztározóban, s a tudósok a jelenséget az általános felmelegedésnek tulajdonítják.
2008. február 11. hétfő 16:01 - Hírextra

A leletre történetesen éppen az Orosz Tudományos Akadémia belvízi biológiával foglalkozó intézetének munkatársai akadtak.

Az intézetben a Moszkovszkij Komszomolec című lap kérdésre elmondták: a felmelegedéssel nyaranta egyenletesebb a magas hőmérséklet, s télen rövidebb ideig fedi jégtakaró a vizeket. Ennek nyomán több lett az egysejtű, a gerinctelen és a vízi növény, vagyis bővebben áll rendelkezésre táplálék a halaknak, s a délebbre honos fajok birtokba veszik a kínálkozó ökológiai teret.

Az utóbbi években a Volgán mintegy 160, addig csak a déli tengereken és folyókban honos faj jelent meg. Az intézet kutatói ezt az evolúció természetes fejleményének tartják, ahhoz hasonlónak, mint amikor évezredekkel ezelőtt, a legutóbbi jégkorszak után a folyók kiszabadultak a jég alól, s megteltek élettel. Feltételezéseik szerint a medúzák pár év alatt eljuthatnak Moszkváig. Aggodalomra azonban a szakértők szerint nincs ok, mert az édesvízi változat nem mérges.

Nemrég egyébként piócákat is találtak a hatalmas - mintegy 4550 négyzetkilométeren fekvő - Ribinszki tározóban, s ez a szakértők szerint azt jelzi, hogy a Volga, s vele a tározó vize egyre tisztább.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását