2024. május 4. - Mónika, Flórián

Mitterrand a Google monopóliuma ellen

A kulturális örökség - zene, könyvek, művészeti alkotások - digitalizálását az államnak és nem egy olyan magáncégnek kell kézben tartania, mint a Google - jelentette ki Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter.
2009. december 6. vasárnap 07:55 - HírExtra
A France 2 televíziónak adott interjújában a politikus kifejtette: "Szabályoznunk kell a piacot, és ez az állam dolga, nem pedig egy magáncégé, akármilyen hatékony is. Természetesen a Google-ra gondolok."

"Nap mint nap érkeznek a hírek arról, hogy a Google megállapodott valamelyik lemezkiadóval vagy más kulturális intézménnyel. Nagyon kell figyelnünk erre, mert a helyzet hasonlít a kőolajpiacra: aki az olajvezetékeket ellenőrzi, az a kőolajjal is rendelkezik. A tartalmaknak nem szabad magánkézbe kerülniük!".

A nyilatkozat hátteréről szólva a párizsi Le Monde megjegyezte, hogy az amerikai internetes óriás könyvek millióit digitalizálja a Google Books könyvtár keretében és a jogdíjak tekintetében már megállapodott az amerikai szerzők és könyvkiadók egy csoportjával - ez nyugtalanítja az európai országokat.

Franciaország kezdeményezésére az EU kulturális miniszterei november végén létrehozták a "bölcsek bizottságát", amelynek javaslatokat kell kidolgoznia a magán- és a közszféra partnerségére a kulturális örökség digitalizálásában. A cél annak elkerülése, hogy az internetet néhány olyan óriás monopolizálja, mint a Google.

Mivel ezt a problémát eddig még nem rendezték, az egy éve létrehozott Europeana digitális könyvtár, amely egyfajta európai válasz a Google Booksra, egyelőre olyan műveket tartalmaz, amelyekre nem kell szerzői jogot fizetni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását