2024. április 26. - Ervin

Egyértelműbb lesz a kormányhatározat

A miniszterelnök a kormánykabinet ülésén aláírta a nemzetbiztonsági védelemről szóló kormányhatározat módosítását, amely alapján egyértelműbb lesz, hogy az önkormányzati szférában ez az együttműködés nem kötelező. Ezt a polgári titkosszolgálatokat felügye
2008. április 22. kedd 17:14 - Hírextra
Szilvásy György hangsúlyozta: nem történt tartalmi módosítás, ugyanakkor szerették volna, ha a napi jogi kérdésekkel nem foglalkozók számára is egyértelművé válik ez a kérdés.

Kérdésre válaszolva kitért arra, a Nemzetbiztonsági Hivatal hamarosan egységes eljárási rendben, azonos kérdésekkel fordul a nemzetbiztonsági védelmi körbe került önkormányzatokhoz, hogy amennyiben hajlandóak rá, egyeztessenek az együttműködésről.

A titokminiszter bejelentette: nyitottak a kormányhatározat alapjául szolgáló nemzetbiztonsági törvény módosítására, ha az ellenzéknek problémája van egyes rendelkezéseivel vagy a garanciális elemekkel.

Szilvásy György hangsúlyozta: a jelenlegi kormánykoalíció 1998 és 2002 között ellenzékben nem fogalmazott meg aggályokat a jogszabály miatt és kormány most is úgy gondolja, a törvény megfelelő biztosítékot ad arra, hogy politikai, pártpolitikai célokból senkit nem lehet megfigyelni, lehallgatni. Hozzátette ugyanakkor, hogy várják az ellenzék javaslatait a módosításra.

Emlékeztetett arra, a nemzetbiztonsági törvény alapján jelölik ki a nemzetbiztonsági védelem alá tartozó intézmények, szervezetek, cégek körét, amelyhez évente kockázatelemzést végeznek. Ez nem ellenőrzés, nem lehallgatás, hanem segítségnyújtás, információcsere - hangozatta Szilvásy György.

A nemzetbiztonsági védelem gyakorlati eredményeiről a titokminiszter nem beszélhetett, de a legtipikusabb példaként említette azokat az eseteket, amikor kormányzati vagy önkormányzati döntéshozóra hivatkozva a saját érdekükben járnak közben gazdasági ügyekben. Az ilyen ügyeket szerinte nagyon hatékonyan akadályozta meg a Nemzetbiztonsági Hivatal az elmúlt években.
Szilvásy György kérdésre válaszolva kiemelte: tudja, hogy nem történt nyílt vagy titkos információgyűjtés politikusok ellen. Kivétel ez alól a "C" típusú átvilágítás, de akkor erről az érintett is tud.

Arra a felvetésre, hogy a kormányhatározat módosításának időpontjával nem adott-e a kormány magas labdát a Fidesznek, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter azt mondta, nem gondolja így, hiszen egy évig készítették elő a változást, ennyi idő kellett a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, hogy el tudja látni ezt a plusz feladatot.

Nemzeti, önkormányzati és a kormányzati érdek is, hogy az uniós pénzeket átláthatóan, törvényesen és tisztességesen használják fel. Most érkezik kétezer milliárd forint az önkormányzati szférába, ez adja az aktualitást - közölte a miniszter.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul a jogszabály miatt, Szilvásy György megjegyezte: a kormány nyitott a szakmai szempontok figyelembevételére, de ha a nemzetbiztonsági törvénnyel 1995 óta nem volt alkotmányossági aggály, akkor valószínűleg most sem ez a probléma a jogszabállyal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását