2024. április 29. - Péter

Éjszakai műszak, könnyebben

Néhány egyszerű változtatás - például az, ha lehetőséget kapnak a dolgozók saját munkabeosztásuk kialakítására - csökkenti az éjszakai műszak egészségügyi kockázatait - állapítja meg egy 26 tanulmányt áttekintő elemzés.
2008. április 22. kedd 17:11 - Hírextra
"Amikor a munkaadók az éjszakai munkabeosztás megváltoztatását fontolgatják, vegyék figyelembe azt is, milyen hatással lesz alkalmazottaik munkájának és egészségének egyensúlyára" - javasolja Clare Bambra, a nagy-britanniai Durham Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Minden ötödik dolgozó éjszakai műszakban is végzi feladatát, a nem állandó munkaidő pedig számos mentális és fizikai egészségügyi problémát okoz - állapítja meg Bambra és csoportja az American Journal of Preventive Medicine szaklap májusi számában. Az éjszakai munka felborítja az ember normál biológiai ritmusát, sőt szociális kapcsolatai is sérülnek.

A tanulmányban olyan átszervezéseket elemeznek a kutatók, melyekben a munkaadók megpróbálták figyelembe venni dolgozóik érdekeit. Háromféle változtatásról derült ki, hogy előnyös hatása lehet a dolgozók egészségére. Ezek: a műszakok forgásának felgyorsítása, a napon belül előre tolódó műszak választása inkább, a visszafelé haladó helyett, és az, ha valamelyest szabad kezet adnak a dolgozóknak arra, hogy egyéni időbeosztást készítsenek.

A műszakok gyors forgásában az emberek kevesebb napig dolgoznak ugyanabban az időrendben, mielőtt váltanak, például csak három, nem pedig 6-7 egymást követő napon egy adott a műszakban. A napon belül előre tolódó műszaknál a délelőtt, délután, majd éjszaka követi egymást, nem fordítva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását