2024. május 16. - Mózes, Botond

A Fidesz megszüntetné

Az új standolási rendszer, valamint a szigorúbb készpénzfizetési és házipénztári szabályok visszavonását kezdeményezi a Fidesz - jelentette be Szatmáry Kristóf, az ellenzéki párt szakpolitikusa hétfői sajtótájékoztatóján.
2009. február 9. hétfő 13:40 - Hírextra
A politikus elmondta: a Fidesz-frakció vállalkozásfejlesztési munkacsoportjának pénteki konferenciáján a szakmai érdekképviseletek egyetértettek abban, hogy a február 1-től bevezetett új standolási rendszer, valamint a 250 ezer forintnál nagyobb készpénzfizetések szigorítása és a házipénztár rendszerének szigorítása nem javítja érdemben a feketegazdaság elleni küzdelmet, de felesleges anyagi és adminisztrációs terheket ró a vállalkozásokra.

Hangsúlyozta, hogy szakmai szervezetek szerint ezek a jogszabályok most nem időszerűek, és komolyan hátráltatják a vállalkozások életét.

Szatmáry Kristóf közölte: ezt megfontolva a Fidesz-frakció önálló indítványt nyújtott be annak érdekében, hogy ezeket az intézkedéseket újra a parlament elé vigyék, és visszavonják. Hozzátette, hogy erre lehet remény, mert információik szerint a szocialista frakció is megosztott ezekben a kérdésekben.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Fidesz javaslata amnesztiát adna a február 1-je és a visszavonás elfogadása közötti időszakra, így nem válhatnának büntethetővé a vállalkozások. Hangsúlyozta, hogy ha 250 ezer forint felett átutalásra kényszerítik a vállalkozásokat, akkor a mostani fizetési morált ismerve a körbetartozás azokat a szektorokat - a kiskereskedelmet és a szolgáltatókat - is elérheti, ahol ez a probléma eddig még nem volt jellemző.

Szatmáry Kristóf szerint a szakmai szervezetek a konferencián egyetértettek abban, hogy a magyar vállalkozók adminisztrációs terhei az uniós átlaghoz képest jóval nagyobbak, és az elmúlt négy-öt évben nem volt javulás, sőt újabb olyan intézkedések születtek, például a bírságolási módszereket illetően, amelyek joggal háborítják fel a cégeket. Hozzátette: mivel nem látják, hogy a kormány mivel akarja csökkenteni az adminisztrációs terheket, ezért a szakmai szervezetekkel közösen széleskörű konzultációt kezdeményeznek: több tízezer vállalkozót akarnak megkérdezni arról, hogy szerintük melyek a legsürgősebb intézkedések. A politikus az MTI-nek elmondta, hogy egy kérdőívet állítanak majd össze, amelyet a szakmai szervetek tagságához juttatnak el.

Arra a felvetésre, hogy a kormány szerint az uniós pályázatokból a jövőben ezermilliárd forint juthat a vállalkozásoknak, Szatmáry Kristóf azt mondta: vannak bizonyos pozitív bejelentések egyes feltételek enyhítéséről, a számokat illetően azonban vitájuk van a kormánnyal. A szakma szerint ugyanis nem ezermilliárd forintról, hanem 260-270 milliárdról lehet szó, és ez összességében kevés, még ha sok vállalkozónak segíthet is - tette hozzá.

A parlament honlapján már olvasható a fideszes javaslat, amelyet Szatmáry Kristóf és Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke jegyez.

A napi standolás ügyében a javaslat indoklása arra hivatkozik, hogy az új szabály bevezetése óriási adminisztrációs terhet ró a vendéglátósokra és pontos betartása szinte lehetetlen. A két fideszes politikus szerint a gyakorlatban végrehajthatatlan rendelkezés nem érhet célt, csak a vendéglátós szakma ellenállását és bizalmatlanságát érheti el a jogalkotóval szemben.

Emlékeztetnek arra, hogy 2004-ben már egyszer bevezette a kormány a napi standolást, de az óriási felháborodás miatt kénytelenek voltak a Fidesz javaslatára eltörölni a rendelkezést.

A készpénzes fizetés 250 ezer forintban való maximalizálása ügyében a Fidesz úgy véli, hogy ez kimondottan nehéz helyzetbe hozhatja azokat a kis- és középvállalkozókat, akik a körbetartozás elburjánzása és az alacsony fizetési fegyelem közepette az azonnali készpénzzel való fizetést az áru átadásával egy időben bonyolítják, elkerülendő az utólagos banki átutalás esetleges elmaradását.

A fideszes javaslat emellett indokolatlannak tartja a házipénztárban tartott készpénzállomány további korlátozását is, mert szerintük a rendelkezés csak a pénzintézeteknek használ, míg a vállalkozások számára felesleges nehézségeket jelent a készpénzkezelésnél és a készpénzes fizetéseknél.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását