2024. május 2. - Zsigmond

Kutatási program a férfiak öregedésével kapcsolatban

Nyolc európai országban 4-400 önkéntest vizsgálnak meg egy tudományos programban, melynek célja a férfiak öregedési folyamatainak megismerése; a hazai kutatásokat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nőgyógyászati klinikáján végzik.
2008. április 22. kedd 17:17 - Hírextra
Arról, hogy a női szervezetben az életkor előrehaladásával milyen hormonális, mentális változások következnek be, miként alakul a csontsűrűség vagy a szexuális szokások, viszonylag sok adatunk van, ugyanez a folyamat a férfiak esetében még kevéssé ismert - mondta Bártfai György, az SZTE professzora.

Az Európai Unió támogatásával 2003-ban indult el az a kutatási program, amely nyolc európai országból 4-400 véletlenszerűen kiválasztott 40 és 80 év közötti férfit vizsgálnak meg. A programban Magyarországon kívül még egy kelet-közép-európai ország, Lengyelország vesz részt, folynak kutatások Észtországban és Svédországban, Belgiumban, Nagy-Britanniában, valamint Olaszországban és Spanyolországban.

A program első fázisában az önkéntesektől vért vettek, hormonális és antropometriai méréseket végeztek, s a résztvevőkkel számos kérdőívet tölttettek ki, amellyel a táplálkozási és szexuális szokásokat és a kognitív funkciókat vizsgálták. A kutatási program második, április végén kezdődő szakaszában három év elteltével, ugyanezekkel az önkéntesekkel megismétlik a vizsgálatokat.

Bártfai György elmondta, hogy a páciensekkel a vizsgálatok közötti, "alvó időszakban" is tartották a kapcsolatot, a családorvosok bevonásával - név nélkül - gyűjtötték az adatokat arról, hogy ki hányszor betegedett meg, milyen diagnózissal került kórházba, esetleg hunyt el.

A 2009-ben lezáruló program nemcsak arról ad pontosabb képet, miként zajlanak a férfiak öregedési folyamatai, hanem az is kiderül, milyen esetleges különbségek vannak az egyes országok között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását