2024. április 29. - Péter

A schengeni csatlakozás hatásai

Magyarország schengeni övezethez történő csatlakozásának az egyes határon túli magyar közösségekre gyakorolt hatásáról tárgyalt keddi budapesti ülésén a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF).
2008. április 22. kedd 20:03 - Hírextra

Az ülés szünetében Avarkeszi Dezső (MSZP) és Balog Zoltán (Fidesz), az albizottság társelnöke újságíróknak elmondta: azokról a problémákról volt szó a testület ülésén, amelyek a szerbiai és az ukrajnai magyarokat érintik Magyarország schengeni övezethez való csatlakozása után.

Olyan esetekről volt szó, mint például a támogatások elosztása az ukrajnai magyar szervezetek között, vagy hogy egy vajdasági kulturális csoport azért nem kaphatott vízumot a Magyarországra történő beutazáshoz, mert tagjai között volt egy munkanélküli - mondta Avarkeszi Dezső.

Az MSZP képviselője hasonló problémaként említette, hogy az ukrajnai és a szerbiai magyaroknak ugyancsak gondot okoz az anyaországba való beutazáshoz szükséges meghívólevél hitelesítése, vagy a különböző illetékek kifizetése.

Avarkeszi Dezső hozzátette: a határon túli magyar szervezetek képviselői elmondták: Lengyelország ingyenes vízumot biztosít a határon túli lengyelek részére. Kérni fogjuk a Külügyminisztériumot, hogy vizsgálja meg ezt a lehetőséget - mondta a KMKF jogi albizottságának társelnöke.

A lényeg az, hogy az ukrajnai és a szerbiai magyaroknak anyagi problémák miatt ne kelljen letenniük arról, hogy Magyarországra jöjjenek - hangsúlyozta Avarkeszi Dezső.

Balog Zoltán az elhangzottakhoz csatlakozva elmondta: felvetődött, hogy a vajdasági magyarok esetében a kettős állampolgárság megadása lenne az esetleges megoldás. A fideszes albizottsági társelnök kitért arra is: az ülésen szó volt az autonómia és a nemzetpolitikai koncepció kérdéséről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását