2024. április 29. - Péter

Obama is hamarabb öregszik majd?

Barack Obama is "gyorsított ütemben", az átlagemberekhez képest kétszer nagyobb tempóban fog öregedni az amerikai elnöki székben - állapította meg egy clevelandi kutatóorvos.
2009. január 13. kedd 09:32 - Hírextra
A világ vezető hatalmának mindenkori első emberét a hatalmas felelősséggel járó döntések, a gyakran változó közvélemény és a folytonos bírálatok megviselik: tartásuk némileg megroggyan, lendületük csökken. Az elnökök a szokásosnál kétszer gyorsabban öregednek - hangzik Michael Roizen egészségügyi szakember elmélete.

"Egy átlagember egy év alatt egy évet öregszik, míg egy átlagos elnök két évet öregszik minden eltöltött hivatali évében" - mondta. Az orvos górcső alá vette a korábbi elnökök egészségi állapotának alakulását egészen Theodor Roosevelt (1901-1909) óta; részletesen vizsgálta étkezési szokásaik, vérnyomásuk, fizikai aktivitásuk és életmódjuk változását.

Ami a 47 éves Obamát illeti, Roizen értékelése szerint az új elnök "viszonylag fiatal", egészségét nem veszélyezteti sok kockázati tényező. Bár Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó szerint Obamának csenevészek a lábai, a leendő elnök rendszeresen jár edzőterembe és kosarazni, kitűnő kondícióban van. A clevelandi szakértő ennek ellenére leszögezte, teóriája rá is érvényes: ha Obama 8 évig lesz elnök, akkor mandátuma végén olyan egészségi állapottal fog távozni a Fehér Házból, mintha 16 évvel öregebb lenne.

Bill Clinton egészséges ábrázattal, őszbe vegyülő sötét hajjal, gyakran futóedzéseket tartó emberként lett elnök; a kemény pártharcok, a Monica Lewinsky-botrány, a képviselőházi alkotmányos vádemelés után azonban ráncosan, hófehér hajjal köszönt le. Ronald Reagan elnök egyenes testtartással lépett a Fehér Házba, akkor még sokat viccelődött és éles szemmel reagált a friss hírekre, amikor azonban távozott, már görnyedt volt, és a régi vicceket igyekezett elsütni. Mindketten nyolc évig ültek az elnöki székben.

"A folyamatos stressz hozzájárul a test elhasználódásához" - erősítette meg Roizen elméletével kapcsolatban James McCubbin, a Clemson Egyetem pszichológia professzora.

A távozó elnökről, George Bushról közismert, hogy akárcsak Obama, a mozgás szerelmese, és sok elődjéhez hasonlóan ő is sportolással igyekezett könnyíteni a rá nehezedő stresszen.

Korábban szenvedélyes futó volt, ma sokat kerékpározik és horgászik. S bár egészségi állapota nem publikus, reflexei nyilvánvalóan kifogástalanok: egy decemberi bagdadi sajtótájékoztatón fiatalabbakat meghazudtoló gyorsasággal hajolt el egy iraki újságíró feléje hajított cipője elől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását