2024. április 28. - Valéria

Kiállítás a pannóniai limesről

A Római Birodalom limese címmel nyílt kiállítás kedden a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Aquincumi Múzeumában; a tárlaton elsősorban a katonasághoz köthető pannóniai emlékek láthatók, de a helyi iparra és a kereskedelemre utaló fazekas termékekben és üve
2008. április 22. kedd 19:56 - Hírextra

A fővárosban június 20-ig látogatható vándorkiállítás megnyitóján Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke felidézte, hogy Visy Zsolttal, a kiállítás egyik rendezőjével régóta dolgoznak azon, hogy a limes, azaz a Római Birodalom egykori határvonalának magyarországi szakasza is felkerülhessen a világörökségi listára. Ennek érdekében múlt héten már benyújtott egy európai uniós pályázatot a KÖH a pécsi egyetemmel és Paks városával közösen.

Mezős Tamás szerint Magyarországon a római kor történetének kutatása olyan szintű, olyan sok az ismeretanyag, hogy kellő eséllyel pályázhatnak.

Minél szélesebb körben kell tájékoztatni a közvéleményt arról, hogy az Aquincumi Múzeumban ilyen értékek vannak - vélekedett a KÖH elnöke, hozzáfűzve, minden iskolásnak meg kellene néznie a tárlatot ahhoz, hogy "tudják, honnan jöttünk".

Visy Zsolt arról szólt, hogy Magyarország 2003-ban tette fel a limes hazai szakaszát, a ripa Pannonicát a világörökségi várományosi listára, az ugyanebben az évben megalakult Pozsonyi Csoport angol, német, osztrák, szlovák és magyar kutatói pedig azt a célt tűzték ki, hogy kialakítják a római limes egységes világörökségi helyszínként való létrehozásának kereteit.

Visy Zsolt az MTI kérdésére elmondta, hogy ez a szakmai kör a Kultúra-2000 európai uniós pályázat támogatásával jelentős kutatómunkát végez, tájékoztató füzeteket ad ki, továbbá dolgozik egy nemzetközi honlap és szakmai adatbázis kialakításán.

Bodó Sándor, a BTM főigazgatója szerint a múlt értékei, a limes emlékanyaga megérdemli azt, hogy felkerüljön a világörökségi listára.

A főigazgató a távirati irodának úgy nyilatkozott, hogy a tárlatot szeretnék bemutatni minden olyan magyarországi városban, amely a Duna mentén fekszik, egyebek mellett Dunaújvárosban, és Százhalombattán is.

A Római Birodalom limese című kiállításon, melynek kurátora R. Facsády Annamária, az érdeklődők láthatnak szüretelő ifjút ábrázoló, időszámításunk utáni II-III. századból származó falfestményt, gladiátort ábrázoló csont késnyelet, halszószos amforát Hispániából vagy Észak-Itáliából, de megcsodálhatják az időszámításunk utáni II. században épült aquincumi polgárvárosi amfiteátrum makettjét, valamint az aquincumi légiótábor keleti kapujának makettjét is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását