2024. május 2. - Zsigmond

A hadsereget felelős a tömeges öngyilkosságért?

Oe Kenzaburo Japán Nobel-díjas író nem sértette meg hazáját, amikor a császári hadsereget tette felelőssé azért a tömeges öngyilkosságért, amelyet Okinava és a közeli szigetek lakói követtek el 1945 márciusában, közvetlenül az amerikai csapatok partraszál
2008. április 22. kedd 09:12 - Hírextra

Két volt tiszt az Okinavai jegyzetek című művében leírtak miatt perelte be a neves írót. A hosszúra nyúlt perben azonban sok tanúvallomás hangzott el, amelyek bizonyítják, hogy a leírtak a valóságnak. Az egyik tanú elmondta, hogy a katonák gránátokat osztogattak az embereknek, akiknek megparancsolták, hogy a hadsereg-parancsnokság épületének közelében gyülekezzenek és egy megadott jelre végezzenek magukkal. Körülbelül ötszázan lettek öngyilkosok, felrobbantották magukat, vagy a sziklákról vetették magukat le a sekély vízbe. Mindenkinek nem jutott fegyver, a szemtanú a katonák parancsára saját kezével ölte meg anyját és testvéreit. A halálos végű tömeghisztériát a katonák azzal váltották ki, hogy elhitették: az amerikaiak szörnyű kínzásoknak vetik alá a lakosságot - írta az El País című spanyol napilap.

A bíró az ítélet indoklásában kijelentette: Oe Kenzaburo bizonyított dolgokat írt le könyvében. A felperesek így nem érték el, hogy a könyvet kivonják a forgalomból és le kellett mondaniuk az általuk követelt 20 millió jenről is (kb. 127 ezer euró).

Az író és kiadója a per során is felemelte szavát az igazságért. 2007 áprilisában tiltakoztak a kormánynak azon ajánlása ellen, hogy az iskolai történelemkönyvekből töröljék azokat a részeket, amelyek ugyan nem közvetlen formában, de a hadsereg felelősségét vetik fel az öngyilkosságok kapcsán. Tiltakozásukhoz sokan csatlakoztak, ezért a könyvekben megmaradnak az inkriminált sorok.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását