2024. április 26. - Ervin

Zucchero a Petőfi Csarnokban

Zucchero, a világhírű olasz rock- és blueszenész, énekes a Petőfi Csarnokban ad koncertet május 5-én. Különlegessé éppen az teszi, hogy nem a hagyományos, dallamos olasz slágerek világában alkot, bár az sem idegen tőle.
2008. április 22. kedd 09:15 - Hírextra

Az 52 esztendős Zucchero, akinek polgári neve Adelmo Fornaciari, a Senza Una Donna, a Miserere, a Baila!, a Dune Mosse, az Everbody's Got To Learn Sometime és a Wonderful Life című dalok előadójaként vált ismertté.

Előbb Le Nuove Loci, majd Sugar and Candies néven alapított zenekar, az utóbbit 30 évvel ezelőtt. Másoknak popdalokat, "saját" használatra" bluesorientált zenét írt. A San Remó-i dalfesztivál döntőse volt 1982-ben. A következő évben megjelent dalfesztiválon első albuma, amelyet a Zucchero and The Randy Jackson Band nevű együttesével készített Un Po Di Zucchero címmel. Nagy siker volt róla a Donne című szerzeménye.

Egy ideig Kaliforniában élt, majd az 1987-ben jelentkezett Blue,s című igen sikeres albumával, s a nemzetközi színtéren is jegyzett előadók sorába lépett. Első nemzetközi korongja (Zucchero Sings His Hits In English) 1990-ben látott napvilágot. Ezt követte a "Senza Una Donna (Without a Woman) című kislemeze, amelynek dalát Paul Younggal együtt énekelte, és amely több európai országban első, Nagy Britanniában a 2., az Egyesült Államokban a 4. volt a toplistákon.

Brian May felkérésére fellépett az 1992-es Freddie Mercury-emlékkoncerten a londoni Wembley Stadionban, s fellépett az 1994-es Woodstock "utófesztiválon". A U2 frontembere, Bono meghívására az 1999-es Net-Aid jótékonysági koncerten, Bob Geldof invitálására a Live8 koncerten énekelt
Több mint 30 éves pályafutása során dolgozott Eric Claptonnal, Brian Mayjel, Stinggel, Joe Cockerrel, Al Di Meolával, Andrea Bocellivel, Ennio Morriconéval és Luciano Pavarottival.

Már az új évezredben jelent meg a Shake és a Fly című albuma, a múlt év végén All The Best című válogatása a Senza Una Donnával, a Misererével (ezt Pavarottival énekelte), a Baila!, Dune Mosséval (Miles Davisszel közös felvétel).

A rekedtes hangú Zucchero 2002-ben már szerepelt Budapesten, a jelenlegi koncert színhelyén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását