2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kitűntetett a magyar-szlovák katonai egység

A ciprusi magyar-szlovák békefenntartó egység, valamint a szlovákiai Hegyimentő Szolgálat kapja az idén a szlovák-magyar jószomszédsági díjat - közölte a pozsonyi SITA kereskedelmi hírügynökség.
2010. március 2. kedd 15:14 - HírExtra
A díjat délután, a visegrádi négyek külügyminiszteri találkozójának befejezése után adja át Budapesten a két ország diplomáciájának vezetője, Balázs Péter és Miroslav Lajcák. A ciprusi közös katonai egységet a pozsonyi védelmi tárca, míg a Hegyimentő Szolgálatot a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) javasolta a második alkalommal átadásra kerülő díjra.

A jelöléseket novembertől fogadta a két ország külügyminisztériuma, illetve a budapesti szlovák és a pozsonyi magyar nagykövetség. A javaslatok szakértői kiértékelése után a két külügyminiszter egy hete egyezett meg a kitüntetettekben. "Nem politikai jelölteket választottunk" - mondta a hírügynökségnek Lajcák. Kifejtette: az alapvető kritérium az volt, hogy olyan személyeket vagy tetteket jutalmazzanak, akik és amelyek hozzájárultak a kölcsönös megértéshez, illetve, hogy ezek a cselekedetek ne legyenek politikai színezetűek.

A szlovák és a magyar katonák a horvátokkal együtt Cipruson az ENSZ UNFICYP missziójának keretében hozzájárulnak a kettéosztott szigetország békéjének fenntartásához és megőrzéséhez. A SLOVHUNCON nevet viselő magyar-szlovák egység jelenleg a Nicosiától keletre elterülő 4. szektor biztonságáért felelős. Magyar békefenntartók 1993 óta vannak Cipruson, kezdetben 4 fős misszióval, 1997 óta pedig egy századdal. Jelenleg 84 magyar katona lát el szolgálatot.

A tátrai hegyimentők az év elején megmentették három magyar hegymászó életét, akik súlyos balesetet szenvedtek a Magas-Tátrában, ezért úgy véljük, hogy megérdemlik a Jószomszédság és megértés-díjat - indokolta korábban az MKP javaslatát Dunajsky Éva, a párt szóvivője az MTI tudósítójának. A szlovák hegyimentő szolgálat 45 hivatásos és önkéntes munkatársa indult a Tátrában 2010. január 3-án balesetet szenvedett Erőss Zsolt és társai segítségére. A mentők helyszínre érkezésük után elsősegélyben részesítették a sérülteket, majd hordágyakon elszállították őket.

A Jószomszédság és megértés-díjat 2008 decemberében alapította a két ország akkori külügyminisztere, Göncz Kinga és Ján Kubis. A díjat évente egy-egy olyan magyar és szlovák magánszemély vagy szervezet kaphatja meg, akik, illetve amelyek hozzájárultak a magyar-szlovák kapcsolatok fejlesztéséhez és erősítéséhez. Az elismeréssel 2000 eurós pénzjutalom is jár. Tavaly a díjakat - elsőként - az észak-magyarországi Hejce község, illetve Rudolf Chmel szlovák irodalomtudós és politikus kapta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását