2024. május 4. - Mónika, Flórián

Jó a sáfrány azokra a napokra

A mediterrán konyha egyik kedvenc fűszere, a sáfrány a menstruáció előtti nyűgök (premenstruációs szindróma, PMS) és az enyhe depresszió hatásos ellenszere lehet - tűnik ki iráni kutatók kis mintán elvégzett vizsgálatából.
2008. április 22. kedd 09:08 - Hírextra

A világ legdrágább fűszereként is számon tartott sáfrányt régóta használja az ember a kulináris célokon kívül másra is. Hagyományosan hasi fájdalmakra, emésztési zavarokra, sőt depresszió ellen ajánlják használatát. Néhány klinikai próba az utóbbi időben alátámasztotta, hogy az enyhe depresszión valóban segít a sáfrány.

A fűszer az agyban lévő ingerületátvivő anyag, a szerotonin termelődésén keresztül befolyásolhatja a depressziós tüneteket. Mivel a szerotoninaktivitás változását feltételezik a PMS hátterében is, iráni kutatók megvizsgálták, enyhíti-e a sáfrány a tüneteket?

M. Agha-Hosseini és munkatársai a teheráni orvostudományi egyetemen 50 nőt vontak be tanulmányukba. A nők véletlenszerű kiválasztás alapján kaptak sáfrányt, vagy placebót tartalmazó kapszulákat naponta kétszer, két menstruációs ciklus alatt. A 20 és 45 év közötti nők valamennyien legalább hat hónapja a PMS olyan tüneteitől szenvedtek, mint görcs, vízvisszatartás, túlérzékenység és fáradtság.

A kezelés végére a sáfrányt szedő nők háromnegyede számolt be tüneteinek legalább ötven százalékos csökkenéséről, míg a placebót szedőknek csak nyolc százaléka - közölték a kutatók a British Journal of Obstetrics and Gynaecology orvosi szaklap márciusi számában.

Ráadásul a sáfrányt szedő nők 60 százalékának depressziós tünetei is enyhültek ötven százalékkal, míg a placebós csoportból csupán egy nő jelezte ezt.

A tanulmány a szerzők szerint alátámasztja, hogy a sáfrány befolyásolhatja a szerotoninaktivitást, és a depresszión kívül a PMS tüneteinek enyhítésében is segít.

A kutatók szerint az övék volt az első kísérletsor, mely a sáfrány hatását vizsgálta a PMS tüneteire, véleményük szerint nagyobb mintaszámú, hosszabb távú tanulmányokra van szükség a témában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását