2024. április 29. - Péter

Ürítsünk okosan!

Csak egy kicsit kell jobban odafigyelni ürítési szokásainkra, és máris csodákat művelhetünk. A szeméthegyek csökkentésének egyik lehetősége a szelektív hulladékgyűjtés, amely környezetbarát módon segít megválni a szeméttől.
2008. április 21. hétfő 20:20 - Hírextra
- A hulladékot anyagtípusuk szerint kell kiválogatni, attól függően, milyen tárolók vannak a közelünkben. Már elég sok helyen különszedhetjük a műanyagot, papírt, fémet és az üveget, de van, ahol hasznosítható és hasznosíthatatlan csoportokra bonthatjuk szemetünket. A szerves hulladékok részére is egyre több helyen megoldott a közös komposztálás, főleg a kertvárosi részekben. Az italos kartondobozok csak tiszta állapotban, és kisebb mennyiségben hasznosíthatók hazánkban. Külföldön már megoldott a helyzet, itthon még nem adottak a körülmények - árulta el a Netbulvárnak Nagy Tamás, a Hulladék Munkaszövetség, vagyis a Humusz alelnöke.

Minden konténeren fel van tüntetve, mit dobhatunk bele. Ha esetleg a kuka tele van, akkor az azon található telefonszámra érdemes betelefonálni, és rövid időn belül kiürítik azt. Sokan azért nem válogatják ki a szemetet, mert abban a tévhitben élnek, hogy úgyis összeöntik, de ez nem igaz!

- A szemétlerakási költség is folyton nő, így minél kevesebb hasznosítható hulladék kerül a telepekre, annál kevesebb lesz a fizetnivaló. Arról nem is beszélve, hogy a társadalmi nyomás is egyre nagyobb, tehát mindenképpen megéri válogatni.

Az általunk szelektált hulladék még átmegy egy előválogatáson, itt döntik el, hogy fel lehet e még használni. Szemétből készül papír, karton, és műanyag is. Már egyre több terméken fel van tüntetve, hogy újrahasznosítással készült.

- Azért fontos, hogy odafigyeljünk, mert így csökkenthetjük a hulladék okozta környezetterhelést, és sokkal kevesebb nyersanyagot használnak fel: többek közt megmenthetünk jónéhány fát is.
Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását