2024. április 26. - Ervin

Szörényi Éva: 75 évvel ezelőtt lépett először színpadra

A magyar színművészet történetében egyedülálló személyiség a 91 éves Szörényi Éva: 75 évvel ezelőtt lépett először színpadra. A Kaliforniában élő Kossuth-díjas művésznőt ebből az alkalomból köszöntötték vasárnap Los Angelesben.
2008. április 21. hétfő 20:34 - Hírextra
A helyi magyar közösség egyedülálló eseményére került sor a hollywoodi Barnsdall Gallery színházban, ahol Szörényi Éva 75. színművészi évfordulója alkalmából Színészdal címmel rendeztek díszelőadást - tájékoztatta Bokor Balázs főkonzul az MTI-t.

A közönség Petőfi Sándor, Illyés Gyula és Ady Endre, továbbá Babits Mihály, Kosztolányi Dezső és Wass Albert verseit hallhatta a művésznő előadásában. Fellépett Vizin Viktória, a chicagói operaház énekese, Négyesy János és Paivikki Nykter hegedűművészek, valamint Yevgeniy Milyavskiy zongoraművész, a 2006-os Los Angeles-i Liszt Zongoraverseny győztese. Ugyancsak szerepelt Tóth Kinga népdalénekes, a Kárpátok néptáncegyüttes és Örményi Tamás színész.
Bokor Balázs nagykövet átadta a művésznőnek Sólyom László köztársasági elnök üdvözletét és jókívánságait. Ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy Szörényi Éva életútja "kultúrtörténetünk részévé vált".

"Ön, Madách Tragédiájának Évája, az Othello Desdemonája, a III. Richard Lady Annája és oly sok színházi-, filmszerep megformálója, az 56-os forradalom hősei közé tartozik. Pályáját adta fel, hazáját el kellett hagynia, majd idegenben kezdett mindent újra és folytatott mindent a régiben. Hűen megtartotta magyarságát és ápolta a forradalom emlékét" - hangzott a főkonzul méltatása.
Szörényi Éva 1933-tól a Nemzeti Színház ösztöndíjasa volt, majd tanulmányai végeztével a teátrum rendes tagja lett. Növendékként is fontos szerepeket kapott, majd két évtizedig megszakítás nélkül a nemzet színházának vezető színésznője, műsorának erőssége volt. Elsősorban a klasszikus, nagy drámákban tűnt ki. Alakította Melindát (Katona: Bánk Bán), Évát (Madách: Az ember tragédiája), Tündét (Vörösmarty: Csongor és Tünde), Desdemonát (Shakespeare: Othello), Cordeliát (Shakespeare: Lear király). Klasszikusokban és modern darabokban, drámákban és vígjátékokban egyaránt kiemelkedő alakítások fűződnek nevéhez, játékát mély átélés jellemezte.
Az 1930-as évek második felében számos nagysikerű filmben is szerepelt, így a Halálos tavaszban, a Sárga rózsában, a Szűts Mara házasságában, valamint a Tanítónőben, az Úri muriban és az Erkelben. Művészetét 1952-ben Kossuth-díjjal, 1954-ben pedig érdemes művész, majd kiváló művész kitüntetéssel ismerték el. 1956-ban a levert forradalom után családjával emigrált, az Egyesült Államokban telepedett le, s azóta is ott él.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását