2024. május 5. - Györgyi

Az MDF felszólította Hillert

A Magyar Demokrata Fórum felszólítja Hiller István oktatási minisztert, hogy haladéktalanul intézkedjen annak érdekében, hogy közelgő érettségik, szakmai vizsgák vizsgáztatási díját június hónap végéig megkapják az érintett pedagógusok.
2008. április 20. vasárnap 12:50 - Hírextra

A jelenleg hatályban lévő miniszteri rendelet alapján ugyanis csak legjobb esetben is karácsonyra kaphatják meg a vizsgáztatási díjukat a pedagógusok.

A Magyar Demokrata Fórum már az előző tanévben is felemelte szavát a tanév végi vizsgáztatás finanszírozásának anomáliáival kapcsolatban.

Amint köztudomású – az érettségi és a szakmai (szakmunkás és technikusi) vizsgák államilag szabályozott, a tanulók számára ingyenes vizsgák. A vizsgáztatás költségeit éppen ezért az államnak kellene állnia. A törvény által meghatározott összeg szerint - amely a mindenkori minimálbér függvénye – például 5 vizsga tantárgy estén - huszonnégyezer forintotot kell a vizsgáztató tanároknak kifizetni tanulónként.

A március végén kiadott miniszteri rendelet szerint a májusi vizsgáig csak a támogatás első részlete 6000 Ft/ fő érkezik meg az iskolákhoz. A támogatás második részletének kifizetéséről a miniszter rendeletben dönt 2008. december 10-ig. Ez esetben tehát talán karácsonyra juthatnak jogos fizetésükhöz az érettségiztetést végző pedagógusok. Ráadásul fennáll annak a veszélye is, hogy az Oktatási Minisztérium nem biztosítja a teljes vizsgáztatási összeget, hiszen a 2007-es évben a központi költségvetési keret több mint 60%-át költötték el az Oktatási Hivatal által szervezett emelt szintű érettségikre, de a nagyságrendekkel nagyobb létszámú középszintű vizsgákra lebonyolítására, a vizsgáztatási díjak kifizetésére már nem jutott elég forrás.

Az MDF haladéktalan intézkedést, a források teljes körű biztosítását várja el az oktatási tárcától annak érdekében, hogy az érettségiztetést végző tanárok időben és teljes összegben megkapják az elvégzett munkáért járó bérüket.

Almássy Kornél, országgyűlési képviselő, az MDF alelnöke

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását