2024. április 27. - Zita

Feldarabolják az albínokat a tanzánok!

Veszélyben az albínók élete Tanzániában. Az utóbbi hónapokban több tucatnyian váltak gyilkosság áldozatává, testrészeiket fetisizmus és babonák hívei vásárolják meg a hullacsempészektől.
2008. április 19. szombat 13:37 - Hírextra
Ez csak egy a Tanzániában tapasztalható sötét szokások közül, az országban - feltételezett boszorkányságuk miatt - idős emberek is gyakran válnak gyilkosság áldozatává. Emellett az emberi bőr is kelendő a feketepiacon.

Sok afrikai országban az albínók számára a bőrből hiányozó pigmentek stigmát jelentenek. Gyakran boszorkánysággal vádolják őket, s el kell szenvedniük, hogy családjuk és szűkebb közösségük kitaszítja őket.

Tanzániában nem a boszorkányság gyanúja jelenti számukra a bajt, a helyzet még ennél is rosszabb. "Gyilkosaik egyes testrészeiket, így az ujjaikat, a nemi szervüket, a nyelvüket és a hajukat akarják megszerezni" - közölte Said Mwena rendőrfőnök.

Becslések szerint Tanzánia 39 milliós lakosságából megközelítőleg 270 ezer albínó. Március vége óta tizenöt albínót öltek és csonkítottak meg. Mwena szerint a már ismert eseteken túl további két albínó tartózkodási helye ismeretlen.

Jakaya Kikwete államfő személyesen ítélte el a jelenséget és április elején több intézkedést jelentett be az albínók védelmére; egyebek közt feleskette a tanzániai történelem első albínó parlamenti képviselőjét.

Az albínók meggyilkolását sokan a Tanzániában kulcsfontosságúnak tartott bányászattal kötik össze. A gyémántban, smaragdban, rubinban, valamint zafírban gazdag, az aranykitermelésben Dél-Afrika és Ghána mögött következő Tanzániában a bányavidékek környéke számít az albínók testrészeivel folytatott kereskedelem központjának. A hatóságok szerint az alig iskolázott bányászok a legfőbb vevők. Bizonyos babonák szerint ugyanis az albínók testrészei jószerencsét hoznak, elűzik a halált, és segítenek megtalálni a jó vágatokat.

A tanzániai albínókat tömörítő szervezet elnöke, Ernest Kimanya két követeléssel fordult a kormányhoz: egyfelől vessenek véget a gyilkosságoknak, másfelől pedig dolgozzanak ki egy nyilvántartást, amely az albínókat veszi számba. "Könnyű célpontok vagyunk, és igencsak védtelenek" - mondta Kimanya.

A legutóbbi gyilkosságok a Viktória-tó környékén történtek, ahol a már évtizedek óta folyó vérengzésnek más áldozatai is voltak: idősek, akiket boszorkánysággal gyanúsítottak. Számítások szerint a hetvenes évek óta mintegy háromezer öreggel végeztek, a hidegvérrel véghez vitt gyilkosságokat dárdával, nádvágókéssel, vagy éppen baltával követték el.

A perverz gyilkossági rituálé magába foglalja az áldozatok viskóinak felégetését is, a gyilkosok ellenszolgáltatásként egy-két marhát kapnak megbízóiktól. Más esetekben a "jól végzett munkáért" 100 dollár jár.

Az esetek eddig az ország elszigetelt, északnyugati részében történtek, azonban a délnyugati részben is kereskednek az emberbőrrel. A Zambia, Malawi, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaság közelében az emberi bőr ára akár a 400 dollárt is elérheti, ami komoly összegnek számít egy olyan országban, amelynek lakosai kevesebb mint napi egy dollárból tengetik életüket.

Alig két éve még úgy tűnt, a hatóságoknak sikerül megfékezniük a barbár gyilkosságokat, addigra azonban már több tucatnyi albínót öltek meg, majd lenyúzták bőrüket. Az akkori gyilkosságok három gyanúsítottja került börtönbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását