2024. május 16. - Mózes, Botond

Botrányos szlovákiai magyar oktatásügy

Gémesi Ferenc szakállamtitkár sajnálatosnak és visszatetszőnek tarja a szlovákiai magyarok oktatási vitáját, és azt kéri az érintettektől, hogy koncentráljanak a szlovákiai magyarság által az oktatás területén megfogalmazott feladatokra, és sürgősen oldjá
2008. április 19. szombat 13:29 - Hírextra
A Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára erről annak kapcsán nyilatkozott szombaton az MTI-nek, hogy pénteken nyilvánosságra került: a szlovákiai magyar pedagógusok felháborodását váltották ki az anyaországból érkező oktatási-nevelési támogatások elosztásának jogosítványával bíró Pázmány Péter Alapítvány (PPA) ügyvezetőjének lépései, ezért az oktatók az érintett, Zsille Béla távozását követelik.

Gémesi Ferenc emlékeztetett arra, hogy a kedvezménytörvény alapján adható oktatási-nevelési támogatás folyósítására a szlovákiai magyarok esetében egy 2003 decemberében kötött kormányközi megállapodás alapján kerül sor, amely meghatározza a lebonyolító szervezetet (ez a PPA) és a támogatás kereteit.

Hozzátette: a megállapodás alapján támogatás nyújtható a Szlovákiában felsőoktatási intézményekben tanuló magyar hallgatóknak. Ez hozzájárul az ottani magyarok kulturális, nyelvi identitásának megőrzéséhez és fejlesztéséhez, valamint a Szlovákia területén a magyar kultúrával foglalkozó, a magyar nyelvoktatást biztosító művelődési és közoktatási intézmények finanszírozásához - mondta, megjegyezve, hogy ez előző évekhez hasonlóan az idei tanévben is csaknem 49 ezer általános és középiskolás, valamint 357 egyetemi, főiskolai hallgató kap támogatást.

A szakállamtitkár kitért arra, hogy a 2007/2008-as tanévi pályázati kiírás előtt egyeztetést tartott, amelyen részt vett az Magyar Koalíció Párt (MKP) elnöke, Csáky Pál, az alelnök Szigeti László, a támogatásokat lebonyolító Pázmány Péter Alapítvány kuratóriumának elnöke, Rigó Magdolna és ügyvezetője Zsille Béla. Ezen az egyeztetésen az oktatási-nevelési támogatások alap- és középiskolai felhasználására vonatkozóan olyan megállapodás születetett, amely - a kedvezménytörvény és a szlovák-magyar kormányközi megállapodás szabta keretek között - lehetőséget ad az iskoláknak és a szülői szövetségeknek, hogy helyben, közösen döntsenek a támogatás felhasználásáról, figyelembe véve a regionális fejlettségbeli különbségeket.

A megállapodás alapján született az idei "Szülőföldön magyarul" pályázati kiírás, amely rögzíti, hogy a támogatás olyan tankönyvek, taneszközök és oktatási segédeszközök vásárlására költhető, amelyeket minden diák használ és biztosítása nem az iskola fenntartójának kötelessége - közölte az államtitkár, hozzátéve: a támogatás emellett továbbra is felhasználható tanulmányutakra, kulturális rendezvényekre és szociális jellegű támogatásokra.

Gémesi Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolák egyéb kiadásainak fedezésére két forrás is rendelkezésre áll. Egyrészt: a Pázmány Péter Alapítvány idén szélesebb körű pályázatot hirdet - a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével együttműködve - hagyományőrző és művészeti csoportok működésének támogatására, szakmai napok és egyéb, az iskolák igényeire szabott programok támogatására. Másrészt: további támogatási forrást jelent a Szülőföld Alap oktatási és kulturális kollégiumának évente kétszer megjelenő pályázati kiírása, amely lehetővé teszi, hogy az oktatási intézmények a szükséges eszközök beszerzésével, programokkal, esetleges felújítással, épületbővítéssel emeljék az oktatás színvonalát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását