2024. április 20. - Tivadar

Kés helyett szemcseppek

A zöld- és szürkehályog műtét sok beteg szemű ember számára az egyetlen lehetőség arra, hogy látásukat megőrizhessék. Egy nemrég kipróbált szemcsepp-készítmény azonban felcsillantja a reményt: a jövőben egyszerűbb kezeléssel is eltávolíthatók lesznek a há
2008. április 18. péntek 09:57 - Hírextra
Rajiv Bhushan, az Egyesült Államok Utah államában működő Chakshu orvoskémiai társaság elektronikus mérnöke egy évtizeddel ezelőtt szomorúan konstatálta, hogy édesapja látása romlik, fényérzékenysége csökken, az erős fény fájdalmat okoz neki, foltok fedik el a látómezejét, a tárgyakat életlennek látja. Szemorvosuk hamarosan megállapította, hogy a foltosodás oka a szemben a fehérjék, proteinok, valamint zsírban oldódó lipidek korral fokozódó mértékű lerakódása. Ilyen esetekben a homályos látás megszüntetése csak a képződött szürke-, illetve zöldhályog operációjával garantált.

A mérnök-fiú azonban ebbe nem nyugodott bele, és vállalatánál kísérletezni kezdett a foltképző proteinok és lipidek molekuláit eltávolító szemcseppentő folyadék kifejlesztésével.

Amint cége, a Chakshu Research Co. közleményben is tudatta a világgal, hat évnyi munka után 2008 elejére megtalálta és szabadalmaztatta is azt a C-KAD-nak elnevezett folyadékot, ami a laboratóriumi kísérletek tanúsága szerint sikeresen oldja a hályogot is okozó proteineket, lipideket.

A C-KAD cseppek hatásosságát ezután a Salt Lake-Cityben működő Utah School of Medicine (Utah állam orvosi egyeteme) szemész professzora, Randall Olson többször is ellenőrizte. Megbizonyosodott arról, hogy az anyag a foltosodás okozó anyagokat a szem belsejében is képes feloldani. Így végül megkapták az engedélyt a szer klinikai próbáihoz.

Első, önkéntes alanynak természetesen a Bhushan-papa jelentkezett, aki nagyon bízott fia találmányának a hatásosságában. Arra számított, hogy mégiscsak megelőzhető lesz az operáció, s reményei be is váltak. Három hónap multán a látása már számottevően javult, ma újra képes arra, amire tíz éve nem: el tudja olvasni számítógépe szövegszerkesztőjének 14 pontos betűkkel megjelenített szövegeit.(Ez valamivel nagyobb a napilapokban használatos szövegbetűk méreteinél).

Mivel csak az Egyesült Államokban évente háromezer hályogműtétet végeznek, a C-KAD szemcseppek sok beteget megkímélhetnek a félelmetes operációtól, és csökkenthetik az egészségügyi pénztárak kiadásait. Kiterjedt alkalmazásukra azonban csak további ellenőrző próbák sikere után kaphatnak engedélyt a klinikák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását