2024. április 27. - Zita

Jirí Menzel lesz a díszvendég

Jirí Menzel Oscar-díjas cseh film- és színházi rendező lesz a Győrben április 26-án kezdődő Mediawave nemzetközi filmes és zenei fesztivál díszvendége; az alkotó tiszteletére filmvetítést és beszélgetést tartanak - mondta Csete Orsolya, a fesztivál koordi
2008. április 18. péntek 16:50 - Hírextra

A fesztivál keretében levetítik Jirí Menzel klasszikusnak számító alkotását, a Szigorúan ellenőrzött vonatok című 1966-ban készült filmet, amelyért Oscar-díjat kapott, és amely meghozta számára a világhírt.

Csete Orsolya közölte: több száz program várja az érdeklődőket, a seregszemle központi színhelyén Győrött, s még további 20 településen. Rámutatott arra: a rendezvény egyediségéhez tartozik, hogy a fesztivál lengyelországi, szlovákiai, romániai programjaival a még meglévő szellemi országhatárok lebontására törekszik.

A szervező tájékoztatása szerint az idei Mediawave egyik központi témáját az 1960-as, 1970-es évek adják, kiemelten 1968, a párizsi diáklázadások, a prágai tavasz és a vietnami háború elleni tüntetések időszaka. Az 1968 szellemiségét megörökítő filmalkotások mellett a győri Széchenyi István Egyetemen tudományos konferencián elemzik ,68 örökségét.

Az idei filmes versenyre 66 országból csaknem 1100 alkotást neveztek. Az európai és az amerikai kontinensen kívül a Fülöp-szigetekről, Iránból, Irakból és Szenegálból is küldtek alkotásokat filmesek a győri megmérettetésre. Az előzsűrizés nyomán 61 film került a versenyprogramba, s további 34-et versenyen kívül vetítenek. A zenei programokra világsztárokat várnak a szervezők, köztük a hajdani woodstocki fesztivál egyik brit legendáját, a Ten Years After zenekart, amely április 27-én szabadtéri koncerten lép fel Mosoni-Duna partján. Koncertet ad az amerikai dzsessz nagyágyúja, David Murray és kvartettje.

Csete Orsolya elmondta: az anyagai háttér megteremtése érdekében különleges "árverésbe" bocsátották a produkciókat; a mecenatúra új formájával döntően helyi vállalkozások éltek. A szervezők ezzel a megoldással azt szeretnék elérni, hogy minél több cég álljon egy-egy program mögé, azaz vásároljon meg egy-egy produkciót. Cserébe az adott program a támogatók nevéhez kötődik, azok a reklámanyagokban szerepelnek, s jegyeket is kapnak a szponzoráló vállalatok munkatársaik számára. A május 3-ig tartó nemzetközi kulturális fesztivált 65-70 millió forintos költségvetésből valósítja meg a Mediawave Alapítvány.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását