2024. április 29. - Péter

Elsőkönyves indiai íróé a Booker-díj

Egy elsőkönyves indiai írónak, Aravind Adigának ítélte oda az idei Booker-díjat a zsűri.A legrangosabb brit irodalmi díjat a 33 éves író A Fehér tigris című regényéért kapta, amelyben egy indiai falusi történetet mesél el.
2008. október 15. szerda 06:38 - Hírextra
A 33 éves író egyben a legfiatalabb is az eddigi díjazottak között. A fehér tigris című regényének hőse egy szegény riksás gyermeke, aki mindent megtesz azért, hogy kitörjön szülőfalujának nyomorából, eljut a Újdelhibe és Bangalorba, és a fényes nagyvárosokban semmitől sem riad vissza annak érdekében, hogy feljusson a csúcsra.

"Fontos volt számomra, hogy érzelgősség nélkül bemutassam a hatalmas, talán 400 millió főt is számláló alsó néposztály egyik tagját" - hangsúlyozta a szerző a díjkiosztó ceremónia után.
Michael Portillo, a zsűri elnöke azt emelte ki, hogy a regény a mai India fontos társadalmi és politikai kérdéseivel foglalkozik, új utat tör az indiai társadalom sötét oldalainak, a gazdagok és a szegények közötti ellentétek bemutatásában. Portillo macbethi figurának nevezte a - mint mondta, ennek ellenére rokonszenvet ébresztő - főhőst.

Adiga regénye már előzőleg sikerkönyv volt Indiában. A Booker elnyerése nemcsak azt jelenti, hogy 50 ezer fontról (17 millió forint) szóló csekket vehetett át, hanem egyben nemzetközi sikert is ígér. A tavalyi díjazott Anne Enright könyve, a The Gathering félmilliós példányszámot ért el
A Booker-díj (2002 óta, egy új szponzor belépése nyomán:

The Man Booker Prize for Fiction) létrehozásának eredendően az volt a célja 1968-ban, hogy az angolszász nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló presztízsű elismerésben. Az eredetileg 21 ezer, ma már 50 ezer font pénzjutalommal és nemzetközi hírnévvel járó kitüntetést Nagy-Britannia, Írország és a Brit Nemzetközösséghez tartozó országok azon állampolgára kaphatja, akinek regényét az adott évben a legjobbnak ítéli a szakmai zsűri.

2005-ben létrehozták a Nemzetközi Man Booker-díjat is, amelyet kétévente ítélnek oda a legjobbnak tartott, angol nyelven hozzáférhető regénynek, bárhol jelent meg eredetileg. A 60.000 fontos díj első kitüntetettje a Franciaországban élő albán Ismail Kadare lett.

Az első Booker-díjat 1968-ban Percy Howard Newby kapta Something to Answer For című regényéért. A dél-afrikai Nobel-díjas John Maxwell Coetzee és az ausztrál Peter Carey kétszer is elnyerte a Bookert. A díjazottak között volt Iris Murdoch és Vidiadhar Surajprasad Naipaul, valamint Salman Rushdie is, aki idén júliusban a legjobb Booker-díjasnak járó elismerést is elnyerte a díj alapításának 40-ik évfordulója alkalmából.

Több Booker-díjas regényből film is készült, Ruth Prawer Jhabvala Heat and Dust című művéből például, továbbá Kazuo Ishiguro könyvéből a Napok hordaléka című filmet és Michael Ondaatje írásából Az angol beteg című filmet forgatták.

Az egyik legellentmondásosabb szerző - DBC Pierre álnéven - Peter Finlay volt, aki 2003-ban első regényével, a Vernon Little, az isten cíművel nyerte el a díjat. Jó útra tért drogosnak, szerencsejátékosnak mondta magát, és bevallotta, egyszer eladta a legjobb barátja lakását, a pénzzel pedig lelépett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását