2024. április 27. - Zita

Akadémikus lett a püspök

Egy 67 éves katolikus püspököt választottak a francia Akadémia tagjai a René Remond történész halálával megüresedett akadémikusi székbe.
2008. április 18. péntek 16:47 - Hírextra

A francia nyelv és kultúra őrének tekintett intézményt, amelynek állandó feladata a francia nyelv szótárának folyamatos megújítása is, 1635-ben alapította Richelieu bíboros, XIII. Lajos király minisztere. Az intézmény elvben 40 tagú, és az elhunyt "halhatatlanok" (halálukig tagok) helyébe esetről esetre maguk az akadémikusok választanak többségi szavazattal utódot .

Az Akadémiának hagyományosan van egyházi tisztségviselő tagja, utoljára a tavaly augusztusban elhunyt Jean-Marie Lustiger, Párizs korábbi érsekének személyében.

Claude Dagens Angouleme püspöke a francia katolikus egyházon belül befolyásos személyiségnek számít, ha nem is olyan ismert, mint Lustiger volt. Ő a szerzője az 1996-ben megjelent Levél Franciaország katolikusaihoz című műnek, amely a keresztényeknek a modern társadalom betöltött helyét elemezte.

Legújabb könyve, amelynek címe A keresztény újdonság a francia társadalomban, éppen csütörtökön jelent meg, azon a napon, amelyen szerzőjét az Akadémia tagjává választották.
A tekintélyes francia kulturális intézmény az utóbbi hónapokban több nemzetközi hírű tagját vesztette el, betöltésre vár még Bertrand Poirot-Delpech, Henri Troyat és Alain Robbe-Grillet írók, Lustiger bíboros és Pierre Messmer volt miniszterelnök széke.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását