2024. április 20. - Tivadar

Veszélyes műanyag

Egy, a műanyag csomagolóanyagokban, így a cumisüvegben is előforduló vegyszer ártalmas lehet a gyerekek idegrendszeri fejlődésére és ivarszerveire - jelentette kedden az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH).
2008. április 17. csütörtök 12:46 - Hírextra

A biszfenol A (BPA) elnevezésű vegyszert tartalmazó műanyagok alkalmazása - különösen csecsemők szájába kerülő tárgyak adalékaként - jó ideje aggodalmat kelt. Az amerikai Nemzeti Toxikológiai Program most kibocsátott jelentése szerint a vegyszer abban a mennyiségben, amelynek jelenleg ki vannak téve, káros hatással lehet a magzatok, csecsemők és gyerekek idegrendszerére, viselkedésére.

A Nemzeti Toxikológiai Programban résztvevő kutatók az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központja (CDC), Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) és a NIH illetékes szakemberei. Munkáját a toxikológiai program az utóbbi kormányügynökség részeként végzi.

A következtetésekre azután jutottak, miután áttekintettek mintegy félezer laboratóriumi állatkísérletet. A vegyszer felnőttekre gyakorolt hatását "elhanyagolhatónak" minősítik az előzetes szakvéleményben.
A jelentés szerint az emberi terhelésnek megfelelő BPA-koncentráció mellett az állatkísérletekben rákmegelőző állapot alakult ki a rágcsálók prosztatájában és az emlőmirigyeikben. Megjegyzi, hogy nem zárható ki annak lehetősége, mely szerint a BPA hatással van a humán fejlődésre, és további vizsgálatok szükségesek.

A toxikológiai csoport eredményeit megelőzően a Nemzeti Egészségügyi Intézet még augusztusban további kutatásokat sürgetett a biszfenol emberre gyakorolt hatásainak feltárására. Az FDA novemberben úgy vélte, "jelenleg nincs ok arra, hogy megtiltsák, vagy korlátozzák használatát". Az élelmiszerügyi hatóság a mostani előzetes jelentésről még nem adott ki hivatalos állásfoglalást.
A NIH az első amerikai kormányügynökség, mely megállapította, hogy a BPA alacsony koncentrációja is káros lehet az emberre - állapította meg a Los Angeles Times című lap. Az előzetes jelentést májusban nyilvános vitára bocsátják, végleges változata nyárra készül el.

A tudósok egy része feltételezi, hogy korai életkorban a BPA megzavarja a hormonháztartást és olyan génmutációt válthat ki, amely csecsemőknél és gyerekeknél növeli annak kockázatát, hogy későbbi életükben mellrák és prosztatarák alakul ki náluk, korai ivarérést okoz, figyelemhiányos rendellenességet és egyéb elváltozásokat az idegrendszerben, valamint a szaporítószervekben.

Az intézet megállapításai segítik az állami és szövetségi környezetvédelmi ügynökségek munkatársait a vegyszerre vonatkozó új szabályozás kidolgozásában.

A műanyagipar képviselői szerint a jelentés "nem meggyőző" és "elhibázott", és állításuk szerint az ügynökség "nem talált komoly, vagy jelentős aggályokat".

Kanada egészségügyi hatósága is vizsgálja a biszfenol egészségügyi kockázatát, eredményeiket várhatóan a következő napokban teszik közzé.

A biszfenol A-t polikarbonát műanyagok előállításához használják, az egyik legszélesebb körben alkalmazott szintetikus vegyszer az iparban. Szivároghat a kemény műanyagból lévő étel- és italtárolókból, mint a cumisüveg, az üdítőspalack vagy az ételhordó.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását